notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden hulladékot újrahasznosítana egy japán kisváros

hirdetes

Minden hulladékot újrahasznosítana egy japán kisváros

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A 1500 lakosú Kamikatzu városban nincs szemétszállítás. Mindenki maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe. 2020-ra pedig minden keletkezett hulladékot újrahasznosítanának.

Minden hulladékot újrahasznosítana egy japán kisváros

A hegyek ölelésében fekvő Kamikatsu városkájában immár a kibocsátott hulladék 80 százalékát újrahasznosítják, de a vezetés és a lakosok célul tűzték ki, hogy 2020-ra minden szemetet újrahasznosítsanak. Mindezt oly módon teszik, hogy a Japán nyugati részén, Tokusima prefektúrában található településen nincs szemétszállítás, a városka 1500 lakója maga szállítja a szemetet a helyi hulladékgyűjtőbe.

Kamikatsuban 2000-ben be kellett zárni az egyik szemétégetőt, mert nem felelt meg az emissziós előírásoknak. A városkában csak egy égető maradt, az azonban nem tudott megbirkózni az összegyűlt hulladékkal. Pénzük nem volt új égető építésére, sem arra, hogy másik település égetőjének használatáért fizessenek.

hirdetes

„Azt gondoltuk, ha nem tudjuk elégetni a szemetet a városban, akkor újrahasznosítjuk” – mondta Szuga Midora, az önkormányzat illetékese. A városvezetés célja, hogy 2020-ban már semmi ne kerüljön a szemétégetőbe. 2017-ben a városka 286 tonna szemetet termelt, ennek 80 százalékát újrahasznosították, ez jóval több mint a 20 százalékos országos átlag.

 

 

Japánban a hulladék többsége szemétégetőbe kerül, mivel a szigetország hegyvidéki területei nem alkalmasak hulladéktárolásra. Igaz, a japánok kevesebb hulladékot termelnek, mint a legtöbb fejlett ország, de ők termelik az Egyesült Államok után a legtöbb műanyagszemetet.

hirdetes

Korábban ennek egy részét külföldre, leginkább Kínába szállították újrahasznosításra, de azóta, hogy Peking betiltotta a műanyag hulladék importját, újrahasznosításra váró hulladékhegyek gyűltek fel Japán számos térségében. 2018-ban a japán kormány célul tűzte ki, hogy 2030-ra egynegyedével csökkenti az évente termelt 9,4 millió tonna műanyaghulladékot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
125 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 222 386
Közösség
hirdetes

Szótár

Balaton szelet

Balaton szelet: az egyik legklasszikusabb magyar édesség. Sokak által kedvelt, már a 80-as... Tovább

A Vuk

 A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 80

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek