notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ősidők nagy divatja – Ismerkedjünk meg az otthonkával!

hirdetes

Ősidők nagy divatja – Ismerkedjünk meg az otthonkával!

Sz.F.

Ez a ruhadarab nélkülözhetetlen volt nagyszüleink számára, de még ma is nagyon sok helyen lehet találkozni vele. Ismerkedjünk meg az ősidők egyik legnagyobb divatjának számító otthonkával! 

Ősidők nagy divatja – Ismerkedjünk meg az otthonkával!

(Fotó forrása: Wikimédia)

Neked hiányzik az otthonka?

    

Az otthonka ujjatlan, háziruhaként viselt női felsőruha, ami ezen a néven ismert formájában Magyarországon leginkább az 1960-as–1980-as években volt használatban. Anyaga többnyire mesterséges szálasanyag (főleg nejlon vagy poliészter), pamut, vagy pamut/poliészter keverék volt. Egyenes vonalú, zsákszerű szabással, nagy zsebekkel készült, gyakran apró virág-, vagy absztrakt nyomott mintákkal, élénk színösszeállításokban.

Elődjének az 1950-es évek gyárainak munkaruhái tekinthetők. Bár Nyugat-Európában, például az NSZK-ban és Portugáliában is gyártottak ilyen ruhadarabot, igazán népszerűvé az egykori KGST országaiban vált. Az emblematikus „otthonka” kezdetei a szocialista tervgazdálkodáshoz kötődnek, amely az 1960-as években, a kapitalista világot követve fokozni kívánta a fogyasztási cikkekben a műanyagok felhasználását.

hirdetes

Magyarországon az 1960-as években kezdték gyártani, előbb nagyrészt szocialista importból származó, majd az 1970-es évek közepétől főleg hazai gyártású nejlon-, ill. lengyel gyártmányú poliészter fonalból. A Kőbányai Textilművek (KÖBTEX) az 1968-as őszi BNV-n mutatta be új, „műszálas” női felsőruháit, és a Nők Lapja ugyanakkor közölte több, részben oldalt megkötős, részben hátul gombos, 3/4-es és mini változatú, ujjatlan női „háziruha” szabásmintáját.

hirdetes

Ugyanabban az időszakban népszerűek voltak a Habselyem Kötöttárugyár 100% nejlonból gyártott otthonkái, valamint a Pamutnyomóipari Vállalat „Nylprint” néven forgalmazott, szintén 100%-ban nejlonból, színnyomással mintázott kötött kelméiből készült otthonkái is.

Az új termék találkozott a korabeli kelet-európai nők többségének igényeivel. Gyorsan elterjedt, mivel átvette a korábbi kötény funkcióit, sőt annál is praktikusabbnak bizonyult: a test nagyobb részét fedte, könnyen volt mosható, mosás után hamar megszáradt, nem kellett vasalni, és nagy zsebeibe sok minden belefért. Ma elsősorban az idősebb, falusi asszonyok hordják.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
57 620
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 981 653

Szótár

Csíkszereda

Csíkszereda város Hargita megyében, Erdély egyik legnagyobb települése. . Régen  ez... Tovább

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Retró