notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Perzsaleopárd-kölyök született Miskolcon

Perzsaleopárd-kölyök született Miskolcon

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Perzsaleopárd-kölyök született a miskolci állatkertben. A kicsi még júniusban látta meg a napvilágot, de csak került olyan állapotba, hogy a nagyközönségnek is bemutassák.

Perzsaleopárd-kölyök született Miskolcon

Bemutatták a nagyközönségnek a Miskolci Állatkert és Kultúrpark perzsaleopárd-kölykét. A kis négylábú, június 11-én született, hathetesen pedig átesett első állatorvosi vizsgálatán.

A gondozók az első hetekben igyekezte minél kevesebbet zavarni a kölyköt és anyját. Az újszülött jól fejlődött, anyja gondosan neveli, így a gondozók minden fontos egyéb információt csak július végén gyűjtöttek be róla, például azt, hogy a kölyök nőstény. Az első vizsgálaton megmérték a súlyát, valamint a kötelező védőoltásokat is megkapta.

Az anya 92 napig tartó vemhesség után adott életet kölykének a leopárdházban külön erre a célra elhelyezett odúban. Az első hetekben anyja csak akkor hagyta magára kicsinyét, míg ő is táplálkozott. Hathetes korában már a kölyök is gyakran kimerészkedett az odúból, hogy ismerkedjen a külvilággal. A leopárdok a természetben magányosan élnek, az apa nem vesz részt a nevelésben, éppen ezért meg kellett oldani, hogy kölyök leopárd megfelelő körülmények között biztonságban fejlődjön. Így jelenleg a kölyök és anyja a leopárdházban élnek, a látogatók pedig a kölyök apját és annak testvérét, Tourant tekinthetik meg a kifutóban. A kölyök még anyatejjel táplálkozik, de már a húst is kóstolgatja.

hirdetes

 

 

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, Afrika déli részétől egészen a Távol-Keletig előfordul, ahol a zoológusok több alfaját is megkülönböztetik élőhelyüktől, méretüktől, színezetüktől függően. Létszáma azonban mindegyik alfajnak jelentősen megfogyatkozott. Különösen igaz ez a Közel-Keleten élő, legnagyobb termetű alfajára, a perzsa leopárdra (Panthera pardus saxicolor), melyből becslések szerint szabadon legfeljebb ezer példány élhet.

hirdetes

A veszélyeztetett nagymacskák megmentéséért az európai állatkertek az 1980-as években az elsők között hoztak létre összehangolt tenyészprogramot. Ennek keretében Európa és a Közel-Kelet állatkertjeiben mintegy 100 egyede él, négyen közülük Miskolcon az állatkertben.

Forrás: 168ora.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
292 334
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 954 341
Közösség
hirdetes

Szótár

2006-os választások

A 2006-os magyarországi országgyűlési választás volt... Tovább

Mecsek

A Mecsek Magyarország egyik legjelentősebb hegye, a Dunántúli-középhegység... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 85

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok