notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pogácsa, pogácsarecept, a legjobb pogácsa receptje, kóstold meg te is a legfinomabb pogácsát!

hirdetes

Pogácsák, amik nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Én eddig is imádtam a pogácsát, ezek a receptek viszont olyan fantasztikusak, hogy nem tudok ellenállni nekik! A most következő cikkben a világ négy legjobb receptjét mutatom meg nektek! 

Pogácsa, pogácsarecept mindenkinek

Pár érdekesség a pogácsáról

 

A pogácsa egy kisebb kerek, általában sós sütemény, de létezik édes változata is. A Kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes terméke. Elterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Hasonló néven ismert a Kárpát-medence és a Balkán népeinél.

 

A név a latin focus („tűz”) szó képzett alakjából, a focacea-ból („sült tészta”) származik olasz nyelvi közvetítéssel. Mind a mai napig létezik Olaszországban egy lapos kenyérféle, melynek neve focaccia (ejtsd: fokáccsa). Hasonló nevű, de kissé eltérő kenyérféle a franciáknál a fougasse, a spanyoloknál pedig a hogaza.

 

A magyarba a délszláv nyelvekből került a szó (szerb, horvát, szlovén pogača). Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében sokféle pogácsa szerepel: mézes pogácsa, vajas pogácsa, fűszeres pogácsa, csokolátapogácsácskák.

 

A kemencében sült pogácsák mellett szárított "csömögéket" (mint a "mondolapogácsa csömöge" vagy a "mézes pogácsa citromlével, csömöge" kétféle változatban is), sőt főtt formázott tésztákat is pogácsaként említ (ilyen a "túrós haluska, vagyis pogácsa"). Most pedig jöjjenek a legjobb receptek, a következő oldalon megtalálod mind a hármat! 

hirdetes

 

Pogácsa, pogácsarecept mindenkinek

Sajtos pogácsa

 

20 deka lisztből, 20 deka vajból, 10 deka teszek parmezánsajtból, 10 deka reszelt ementáli sajtból, kis sóból, 1 késhegynyi szódabikarbónából és 3 tojássárgájából tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, vastagra kinyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk (a fele mennyiség tetejét megkenjük tojással) és megsütjük. Azután a meg nem kenteket megkenjük puha sajttal (vagy szardellás vajjal) és a megkenteket a tetejükre helyezzük. Természetesen nemcsak pogácsa, hanem másféle alakokra is formálhatjuk és kiflicskéket is alakíthatunk belőlük.

 

Tepertős pogácsa

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 40 dkg tepertő, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, só, 3 dkg élesztő, 6 dl tej, 4 tojás.

 

Elkészítés: kovászt készítünk 1,5 tejből és az élesztőből. Ha megkelt, összedolgozzuk a többi hozzávalóval, utoljára a darált tepertőt tesszük bele. A vajastészta hajtogatása a következőképpen történik: először szimplán hajtogatást végzünk (a téglalap alakú tésztát jobbról és balról is befelé hatjuk), majd kinyújtjuk.

hirdetes

 

Ezután következik a dupla hajtogatás (a téglalap alakú tésztát jobbról és balról is befelé hajtjuk, majd ezt még egyszer kettébe hajtjuk), és ismét kinyújtjuk. Ezután fél óán keresztük langyos helyen pihentetjük a tésztát. Ismét következik egy dupla hajtogatás, majd ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsa alakra szaggatjuk a tésztát. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük.

 

Forrás

 

Pogácsa, pogácsarecept mindenkinek

Túrós pogácsa

 

Tizenkét deka áttört, száraz tehéntúróból, 12 deka lisztből, 12 deka vajból, egy tojássárgájából és megfelelő sóból tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, kinyújtjuk egyujjnyi magasra, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tojással megkenjük és szép világosra sütjük. Mikor kihűltek, kettévágjuk őket és vajjal megkenve libamájat vagy sonkát teszünk a közepükbe.

 

Sonkás pogácsa

 

22 deka lisztből, 15 deka vajból, 2 tojássárgájából, 12 kanál tejfölből, kevés sóból és annyi borból, hogy inkább puha, mint kemény legyen, késsel tésztát dolgozunk ki. Késhát vastagságúra nyújtjuk ki.

 

A kinyújtott tészta felét barátfüle módjára megtöltjük 30 deka apróra vagdalt sonkából (vagy füstölt húsból), 3 deka reszelt sajtból és kevés tejfölból kevert töltelékkel. A tészta másik felé ráhajtjuk (éppen, mint a barátfülénél) és ahol a kis töltelékkupacok kidudorodnak, megfelelő nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojással megkenjük és szép pirosra sütjük.

 

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
191 759
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 288 399
Közösség

Szótár

Veszprém

Veszprém: megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi... Tovább

Miskolctapolca barlangfürdő

Miskolctapolca barlangfürdő: Miskolc és Borsod megye első számú idegenforgalmi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia