notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rakonczay Gábor az első magyar a Déli-sarkon

Első magyarként elérte a Déli-sarkot Rakonczay Gábor!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hatalmas gratulációt érdemel, Rakonczay Gábor lett az első magyar, aki elérte a Déli-sarkot, óriási teljesítmény, amihez 44 napra és 4 órára volt szüksége. 

Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot

Rakonczay Gábor az Antarktisz partjáról indulva, 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a döbbenetes, 917 kilométeres távot. Az út során egy 94 kilogrammot nyomó szánt húzott maga után, nem csoda, hogy testsúlyának 10 százalékát elégette. Fizikailag rendkívül próbára tette a közel kétszáz kilométeres szakasz, az arcáb fagyási sérülések is megjelentek. 

 

Mondanom sem kell, hogy mindvégig mély hóban kellett menetelnie, a táv végén pedig folyamatosan szembeszéllel megküzdve kellett teljesítenie a célját. Kezdetben még „csak” -12 Celsius fok körül alakult a hőmérséklet az Antarktiszon, a sarkponthoz közeledve már szinte mindig -20 Celsius fok alá kúszott a hőmérő higanyszála, olykor pedig elérte a -30 Celsius fokot is!

hirdetes

 

Az extrém sportoló elmondta, hogy „az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen, semmi sem indokolja itt az életben maradást. Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész.”

 

A szabályok értelmében, aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Gábor sem egyedül vágott neki az útnak, összesen négyen indultak el az expedícióra, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

hirdetes

 

A csapat 2018. november 22-én indult el, és 2019. január 7-én érte el a Déli-sarkot, így tehát 44 nap, és 4 óra szükségeltetett ahhoz, hogy elérjék céljukat. Gratulálunk Gábornak, ő az első magyar, aki véghezvitte ezt a nem mindennapi tettet! A következő oldalon még jobban megismerkedhetsz Gáborral, és korábbi sikereivel! 

 

Fotók forrása: Rakonczay Expedíciók és Extrém Sport

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Habsburg József

Habsburg József: Vitéz Habsburg–Lotaringiai József Ágost, József nádor fiúági... Tovább

Zsolnay Kulturális Negyed

Zsolnay Kulturális Negyed: A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarság