notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj a vízbe!

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj a vízbe!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokan imádnak fürdeni a tengerben vagy az óceánban, de a legtöbb ember nem tudja, hogyan kell helyesen cselekedni vészhelyzetben. Legtöbben úgy vélik, hogy baleset csak akkor történhet, ha alkoholfogyasztás után megyünk fürdeni, azonban létezik egy másik veszély – a rip áramlat. Ebben a cikkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit is jelent pontosan ez a veszélyes áramlat, hogyan lehet elkerülni, vagy mi a teendő, ha valaki ilyen veszélyes helyzetbe kerül.

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj a vízbe!

A rip áramlat egy tölcsér alakú áramlat, melyet a hullámzás hoz létre a sekély, zátonyos partszakaszokon. Ez az áramlat az egyik legveszélyesebb jelenség. Sok úszó esett már áldozatául ennek az erős áramlatnak, hiszen még a legjobb úszókra nézve is óriási veszélyt jelent, ha nem tudják, mit kell tenni, ha ilyen áramlatba keverednek. Hiába próbálsz kiúszni belőle, mert nem fog sikerülni és akkor könnyen pánikba eshetsz…

 

A rip áramlat egy kiszámíthatatlan jelenség, amely bármelyik strandon, óceánon, tengeren, nagyobb tavaknál előfordulhat. Apálykor a tenger visszahúzódik, és ez megtöri a tenger hullámait és gyakran kialakulhat egy rip áramlat, ahol a víz nagy sebességgel visszatér a tengerbe és magával ragad mindent, ami útjába került. Egy gyors folyóhoz hasonló, ami nagy erővel mindent magával sodor a tenger közepe fele. Akár a 2,5 – 3 m/s sebességet is elérheti.

 

Mint említettük bármely strand közelében előfordulhat dagálykor és apálykor, amikor a hullámok hatalmas mennyiségű vizet hoznak magukkal és ezek nagy sebességgel visszatérnek a tengerbe. A következő oldalon elmondom, hogyan ismerhetjük fel ezt a veszélyes áramlatot, és mit tehetünk ellene, érdemes lapozni egyet! 

 

Általában a rip áramlat nagyon keskeny (2-3 méter széles), de nagy sebességgel (4-5 km/h) sodródik befele. Az ilyen áramlat még nem annyira veszélyes, azonban léteznek olyan áramlatok, amelyeknek szélessége 50 méter és hossza elérheti a 200-400 métert, sebessége pedig akár a 15km/órát is elérheti. Ezek az áramlatok ritkábban fordulnak elő, de nagyon veszélyesek! A következő oldalon elmondom, hogyan ismerhetjük fel ezt a veszélyes áramlatot, és mit tehetünk ellene, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

 

Forrás

 

Nagyon kevesen tudnak erről a vízparti veszélyről - Ha ilyet látsz, ne menj a vízbe!

Ezen a képen jól látszik, hogyan néz ki egy ilyen áramlat: 

 

Mit tehetünk? Hogyan kerülhetjük el a veszélyt? A következő dolgokra mindenképpen figyeljünk oda:

  • csatornaszerű, viharos víz amely merőleges a partra
  • a tenger vize más színű (általában a tenger színe zöld vagy kék, de ezeken a területeken a víz fehérebb, habzik)
  • a hullám szerkezete is különböző (a hullámok között csak 5-10 méter különbség van).

 

Ha jelzéseket látsz a helyszínen, amely megtiltja, hogy vízbe menj, akkor egyszerűen ne menj be a vízbe! Nem tanácsos még derékig sem beülni ilyen helyeken a vízbe, mert a hullám bárkit képes berántani a tengerbe! A következő oldalon elmondom, mit lehet tenni akkor, ha ilyen áramlatba keveredünk! 

hirdetes

 

Mit tehetünk, ha ilyen áramlatba keveredünk?

1. Ne essél pánikba!

A pánik ösztönszerűen előáll, amikor életveszélybe kerülünk, azonban semmiképpen sem segít, ha ilyenkor pánikba esünk, hiszen a légzés is felgyorsul, elveszíthetjük a normális gondolkodóképességet és nagyobb a vízbefulladás veszélye.

 

2. Ne veszítsük el az erőnket!

Ne harcoljunk az áramlattal, amely ellenkező irányba sodor minket és ne próbáljunk a part fele úszni. Sajnos ez teljesen haszontalan. Ilyenkor nem szabad a part fele úszni, hanem csakis a parttal párhuzamosan! Ha az áramlat keskeny, legfeljebb 5 méter széles, akkor gyorsan kimenekülhetünk belőle.

 

 

Mit tegyünk, ha nagyobb áramlatba keveredtünk (20 méter széles vagy annál is nagyobb)?

Ebben az esetben is hasonló az eljárás. Nem szabad a part fele, az áramlattal szembe úszni, hiszen gyorsan elveszíthetjük az erőnkkel, pánikba esünk. Fontos, hogy ebben az esetben is a parttal párhuzamosan ússzunk. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megszabadulni tőle, ne essél kétségbe. Pihenj egy kicsit. Tudnod kell, hogy ezek az áramlatok nem tartanak sokáig. Körülbelül 5 perc elteltével abba fogja hagyni, szóval kitartó kell lenned, mert akkor megmenekülsz. Miután megpihentél, 50-100 métert ússzál a parttal párhuzamosan, majd kiúszhatsz a partra.

 

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

Somlói galuska

Somlói galuska: kétség kívül az egyik leghíresebb desszertünknek számít. Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 230

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek