notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Súlyosan veszélyeztetett állat született a Nyíregyházi Állatparkban!

Egy igazi ritkaság, veszélyeztetett állatfaj tagja született Nyíregyházán!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Nemrég igencsak különleges dolog történt a Nyíregyházi Állatparkban: indiai páncélos orrszarvú született! Magyarországon először született indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis). A kis csoda, az orrszarvú bikaborjú szeptember 26-án született természetes fogantatással, 16 hónap vemhesség után.

Súlyosan veszélyeztetett állat született a Nyíregyházi Állatparkban!

(Kép forrása: MTI/Balázs Attila)

Az állatfaj rendkívül veszélyeztetett, az európai állatkertekben mindössze 73 egyed belőle. A nyíregyházi orrszarvú csemete a negyedik utód a kontinensen-mondta sajtótájékoztató keretén belül Gajdos László, az Állatpark igazgatója. Jelenleg három felnőtt él a parkban, a legfiatalabb ivarérett nőstény, Aruna 7 éves, 2014-ben érkezett Berlinből. Hans 14 éves, 2006-ban jött Nürnbergből, és a 10 éves Jasmin a belgiumi Planckendaelből került a sóstógyógyfürdői látványosságba. Az indiai orrszarvú születése azért számít ekkora szenzációnak, mert ezek az állatok zárt tartási körülmények között, természetes úton nagyon nehezen szaporodnak.

 

hirdetes

Magyarországon eddig csak mesterséges megtermékenyítéssel született orrszarvú, de csak a faj afrikai változatában, indiai orrszarvú természetes fogantatására eddig még nem volt példa. Közel 8 éve próbálják szaporítani az indiai rinocéroszt, de eddig nem jártak sikerrel.

 

Az indiai orrszarvú bemutatása

Az indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó faj. Valaha az indiai orrszarvú az Indiai szubkontinens északi részén élt Pakisztántól az indiai-mianmari határig. Valószínűleg Mianmar, Dél-Kína és az Indokínai-félsziget területén is élhetett. Napjainkban Indiában (Nyugat-Bengál, Uttar Pradesh, Asszám) és Nepálban él.

hirdetes

 

A folyómenti füves élőhelyeket részesíti előnyben, melyek közelében mocsaras és erdős területek is vannak. Az indiai orrszarvú növényevő. Naponta testsúlyának mintegy 1%-ának megfelelő mennyiségű, az évszaknak megfelelően igen változatos táplálékot fogyaszt, melynek körülbelül 80%-át fűfélék alkotják, emellett gyümölcsöket, leveleket, fák és bokrok ágait, vízinövényeket is esznek, de elfogyasztja a mezőgazdasági terményeket is. A legeléshez mozgékony felső ajkát használja. A következő oldalon még többet megtudhatsz erről a veszélyeztetett fajról! 

 

Forrás

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

A magyar tanya:

A magyar tanya: a klasszikus magyar tanya szintén hungarikumnak számít. Az igazi, hamisítatlan... Tovább

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony napja: Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 170

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok Érdekességek