Házi szaloncukor készítése

Hagyd a drága bolti szalocukrot, készítsd el saját magad!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A boltban kapható szaloncukor egyrészt drága, másrészt pedig egyáltalán nem olyan finom, mint régen volt. Éppen ezért most mutatok nektek egy szuper receptet, készítsd el a világ legjobb szaloncukrát saját kezűleg!

Szaloncukor készítése saját kezűleg

Pár érdekesség a szaloncukorról, mielőtt megmutatom a receptet!

 

A szaloncukor igazi hungarikum, hagyományosan magyar édesipari termék – szemenként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka –, amelyet a magyar családok a karácsonyfa díszítésére is használnak.

 

A szaloncukor ősét (a fondant-cukrot, ami túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza) a franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra, majd vált népszerű karácsonyi édességgé és egyúttal a magyar karácsonyfák csillogó díszévé is.

 

A francia papillote (hajcsavaró papír, papírhüvely) nevű fondant-cukorka (folyadékkal töltött cukorka) sztaniolpapír csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak.

hirdetes

 

Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

 

Korábbi cikkünkben több mindent elmondtunk a szaloncukorról, kattints ide, és olvasd el, ha érdekel a szaloncukor története! Most pedig jöjjön a tökéletes recept, amit a következő oldalon mutatok meg nektek!

 

Szaloncukor készítése saját kezűleg

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze olvasztott vaj
  • 1/2 csésze cukor
  • 1/2 csésze barna cukor
  • 1/2 csésze kukorica szirup / helyettesítheted mézzel vagy juharsziruppal
  • hirdetes
  • 1/2 csésze sűrített tej
  • csipet só
  • 1 kanál vaníliakivonat

 

Elkészítés:

Minden hozzávalót keverj össze és egy hőálló tálban tedd a mikróba 6 percre. Minden második percben állítsd meg, vedd ki a keveréket és alaposan kavard össze. Ha kész vagy, öntsd a masszát jégkocka formába és tedd a hűtőbe. Ha szeretnél csokival bevont szaloncukrot, nyugodtan megteheted, csak várd meg, amíg a karamellás kockák kihűlnek. A szaloncukrokat akár egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsiben is elkészítheted, ebben az esetben a kihűlt karamell táblákat könnyedén felszeletelheted kockává.

 

Íme, egy videó az elkészítéshez: 

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Budapesti Fűvészkert

Budapesti Fűvészkert: A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely... Tovább

Bánki Donát

Bánki Donát: Bánki Donát magyar gépészmérnök, feltaláló és egyetemi tanár. Korának... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes