notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Százak vonultak utcára a magyarokat érintő jogtiprások miatt

hirdetes

Százak vonultak utcára a magyarokat érintő jogtiprások miatt

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Több százan tüntettek a magyarokat érintő jogtiprások ellen Székelyudvarhelyen.

Százak vonultak utcára a magyarokat érintő jogtiprások miatt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csaknem ötszázan tüntettek kedd délután Székelyudvarhelyen az úzvölgyi katonatemető átalakítása és a magyarokat érintő más közelmúltbéli jogtiprások ellen.

Csomortányi István, az EMNP elnöke beszédében kijelentette: a román politikai elit ma is 19. századi nemzeti ideálokat követ, és azon munkálkodik, hogy Románia egynyelvű, egynemzetiségű és egyvallású ország legyen. Ezért az erdélyi magyarok számára Bukarest nem a problémák megoldása, hanem azok forrása. Úgy vélte: mindezek ellenére a magyarság számára ma is a Kárpát-medence, az erdélyi magyarok számára pedig Erdély és Székelyföld a magyar lét ideális terepe.

Az EMNP elnöke szerint az erdélyi magyarságnak tisztességes és elkötelezett vezetőkre, önálló külpolitikára és egységes fellépésre van szüksége helyzete javításához. Kijelentette: meg kell teremteni az erdélyi magyar politikai szervezetek új egységét, amelyből senki sem maradhat ki. Azt is hozzátette: olyan önkormányzati vezetők kellenek, akik nem lopnak, és másokat sem hagynak lopni. Kijelentésével Gálfi Árpádot, Székelyudvarhely polgármesterét idézte, aki a közelmúltban azzal magyarázta a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi elnöki tisztségéből való – szerinte jogtalan – leváltását, hogy polgármesterként nem engedett másokat lopni.

hirdetes

Gálfi Árpád polgármester beszédében úgy vélte: az úzvölgyi katonatemető átalakítói nem a magyarok, hanem az emberség ellen léptek fel. Azt is hozzátette: a temető román parcellájának a létrehozói gyurmának tekintik a múltat, amelyből bármi megformázható. Ez azonban őket minősíti.

hirdetes

„Senki ne csodálkozzon, hogy ha nem megfelelő ítélet születik, ha a tolvajt a tolvajnál jelentjük fel, és onnan várunk igazságszolgáltatást” – jelentette ki. Úgy véli: ennek ellenére a magyarok csak annyit tehetnek, hogy nem hagyják szó nélkül a történteket, és bíznak a mindenki és mindenek feletti hatalomban, amelyik egyszer igazságot szolgáltat.

„Mindenekelőtt Székelyföld, mindenek felett az Isten!” – zárta felszólalását a polgármester.

Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének üzenetét Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke olvasta fel. A politikus szerint a Hargita megyei önkormányzat mulasztása miatt nem rendeződtek a határviták, és történhetett meg az úzvölgyi katonatemető átalakítása. A volt püspök az ortodox egyház felelősségét is felvetette arra utalván, hogy a június 6-án történt „erőszakos temetőfoglalás” egyik szervezője az Ortodox Testvériség nevű szélsőséges ortodox szervezet volt. Tőkés László úgy vélte: a megoldás kulcsa az ortodox egyház és a szociál-liberális kormány hatóságainak a kezében van, ezért hozzájuk kell felhívással fordulni az úzvölgyi temetőügy és más jogtiprások megnyugtató rendezése ügyében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
132 015
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 228 655
Közösség
hirdetes

Szótár

Mákos guba

Mákos guba: jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti és Lengyelországban is.... Tovább

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.9

Magyarság