notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így készül a magyarok kedvence - A tökéletes sztrapacska receptje

A tökéletes sztrapacska receptje

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan szeretik ezt az ételt, viszont csak kevesen képesek arra, hogy tökéletesen elkészítsék! Éppen ezért most megmutatom nektek a legjobb sztrapacska receptet! 

Így készül a magyarok kedvence - A tökéletes sztrapacska receptje

Ki ne ismerné a jellegzetesen puha textúrát, amelyet a sztrapacska ízletes összetevőinek köszönhet? Az eredetileg Szlovákia területéről származó étel Magyarországon is kiemelkedő népszerűégnek örvend. Érdekesség, hogy a „sztrapacska” valójában a káposztával és hússal elkészített verzió, míg a juhsajtos változat a „haluska” névre hallgat.

 

Mindenki úgy nevezi, ahogy akarja, ami azonban nem mindegy, az az, hogy hogyan készíti el az ember. Lássuk, hogy mi fán terem ez a laktató finomság!

 

Hozzávalók

  • 400g hámozott krumpli
  • 200g liszt
  • 1 tojás
  • 120ml víz
  • 100g kockákra vágott szalonna
  • 1 közepes méretű, feldarabolt hagyma
  • 250ml tejföl
  • 150-200g juhtúró vagy feta sajt
  • só és feketebors (ízlés szerint)
  • friss petrezselyem vagy kapor (ízlés szerint)

A következő oldalon megosztom az elkészítés menetét! 

 

Így készül a magyarok kedvence - A tökéletes sztrapacska receptje
  1. Kezdd el pirítani a szalonnákat egy nagyobb serpenyőben. Amikor kezdenek keményebbé válni, vedd ki őket a zsírból és tedd őket félre. A zsírra még szükség lesz a serpenyőben, ezért még ne öntsd ki belőle.
  2. hirdetes

 

  1. Fogj egy másik nagy serpenyőt és önts bele enyhén sózott vizet, majd kezdd el lassan felmelegíteni egészen forráspontig. 

 

  1. Amíg a víz melegszik, hámozd meg és reszeld apróra a krumplikat, majd facsard ki a reszelék levét kézzel. Szükség szerint egy teljesen új edénybe is helyezheted a kifacsard reszeléket.

 

  1. A reszelt krumplihoz először adj hozzá 100g lisztet, majd mehet bele a tojás, a 120ml víz és egy nagy csipet só.

 

  1. Keverd össze ezeket alaposan, majd adj hozzá még több lisztet, amíg az állaga sűrű tésztaszerűvé nem válik.

 

  1. A víznek ekkorra már forrnia kell – fogj egy tésztaszaggatót és szaggasd bele a tésztát a vízbe. Ha nincs szaggatód, akkor egy késsel is kivághatod őket, habár így sokkal tovább tart majd ez a lépés.

 

    hirdetes
  1. A sztrapacskáknak nagyjából 5-7 percre van szükségük, hogy a bennük lévő krumpli megfőjön. Ha kész, merd ki, vagy szűrd le a vizet róluk, és tedd félre őket.

 

  1. Vágj apróra egy közepes méretű hagymát és pirítsd meg a szalonna zsírjában. A pirítás közben add hozzá a tejföl 2/3-át, és a juhtúró 2/3-át, és süsd őket addig, míg fel nem forrósodnak.

 

  1. Ízlés szerint ízesítsd őket, de ne feledd, hogy a később hozzáadott szalonnadarabkák erősen sós ízt kölcsönöznek majd az ételnek.

 

  1. Ideje összepárosítani a tésztát és a túrós-tejfölös szószt. Keverd őket össze alaposan, és melegítsd addig, amíg forrni nem kezd – ekkor leveheted a tűzről.

 

  1. További tejföllel és túróval érdemes tálalni, és persze az elmaradhatatlan, ropogós szalonnadarabkákkal. Ízlés szerint némi kaporral vagy petrezselyemmel is kiegészíthető.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
400 879
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 225 182
Közösség
hirdetes

Szótár

Hortobágyi Nemzeti Park

Magyarország első alapítású és második legnagyobb területű  nemzeti parkja, a nagy... Tovább

Szepesi György

Szepesi György: magyar rádiós sportkommentátor, „az Aranycsapat tizenkettedik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 5.0

Ételek Gasztronómia