Szemeket az égre – Egyszerre lesz szuperhold, kék Hold, vérhold, és holdfogyatkozás!

hirdetes

Szemeket az égre – Egyszerre lesz szuperhold, kék Hold, vérhold, és holdfogyatkozás!

Sz.F.
hirdetes

Január 31-én olyat fog produkálni a Hold, amire több mint száz éve nem volt példa, érdemes tehát az égre szegezni tekintetünket, reméljük, hogy nem lesz sok felhő!

Szemeket az égre – Egyszerre lesz szuperhold, kék Hold, vérhold, és holdfogyatkozás!

A 2018-as év szuperholddal kezdődött, szerencsére a következő ilyen alkalomra sem kellett sokáig várnunk, ugyanis január 31-én ismét megtekinthetjük ezt a gyönyörű égi jelenséget!

 

Ha a szuperhold nem lenne elég hívogató számotokra, akkor hozzáteszem, hogy vérhold, kék Hold és még holdfogyatkozás is lesz, négy az egyben, ilyen csodát ritkán lehet látni! 

 

Mit is nevezünk szuperholdnak? 

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb, most 14 százalékkal nagyobbnak, és 30 százalékkal fényesebbnek fog tűnni a Hold.

hirdetes

 

Évente változó, hogy hányszor fordul elő ez a jelenség. Volt olyan év, hogy ilyen egybeesés egyszer sem fordult elő, de olyan év is akadt, amikor többször is láthattunk ilyet. 2016-ban például 14 földtávoli és 13 földközeli holdállás volt, de ezek közül mindössze csak egy alkalom, november 14. esett egybe a telihold időpontjával. 

hirdetes

 

Nézd meg a korábban készült képeket a nem mindennapi szuperholdakról:

 

A földközeli és földtávoli holdállások négyéves ciklusban mindig ugyanarra, vagy majdnem ugyanarra a naptári napra esnek. Ennek az az oka, hogy 53 földközeli (vagy földtávoli) holdállás időtartama szinte hajszálra megegyezik 4 naptári év hosszával. A következő oldalon elmondom azt is, mit jelent a kékhold, illetve a vérhold kifejezés! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek

Szótár

Heves megye

Heves megye: Heves megye Magyarország északkeleti részében, az észak-magyarországi régióban... Tovább

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Legnépszerűbb cikkeink

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.