notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legszebb húsvéti tojások! Természetes festékkel és mintával díszítve, vegyszerek használata nélkül!

A legszebb húsvéti tojások! Természetes festékkel és mintával díszítve, vegyszerek használata nélkül!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A húsvéti tojások festésére alkalmazott legősibb módszer a hagymahéjjal való festés. Így a tojások szépek és különlegesek lesznek. Most szeretnénk bemutatni nektek, hogyan festhettek húsvéti tojásokat természetes módszerrel!

A legszebb húsvéti tojások! Természetes festékkel és mintával díszítve, vegyszerek használata nélkül!

Előtte viszont jöjjön egy kis hímes tojás történelem!

A tojásdíszítés a tojások héjának különféle módszerekkel történő díszítésének művészete. A tojásfestéshez bármilyen tojás felhasználható, de általában minél nagyobb a tojás és minél erősebb a héja, annál jobban megfelel. A tojásfestés Európa számos országában húsvéti hagyomány, amely a locsolkodáshoz kapcsolódik, de a tojások díszítése más kultúrákban is elterjedt. A liba, kacsa és tyúktojásokat általában kifújják (a tojás tartalmát a tojás két végén fúrt lyukon keresztül kiürítik), majd az üres héjat festik, rajzolják, faragják, patkolják vagy más módszerrel díszítik.

 

Az emu és a strucc tojásai olyan nagyok és a tojás héja olyan vastag, hogy különösebb probléma nélkül lehet faragni. Az emu tojásánál ráadásul nagy eltérés van a héj külső részének és belső rétegeinek színe között. Dél-Afrikában 60 000 éves, faragott mintákkal díszített strucctojásokat találtak.Az orosz cári udvarnak dolgozó ékszerész, Peter Carl Fabergé nemesfémből és drágakövekből készített tojásokat a cári család számára. A Fabergé-tojás néven ismert ékszerdobozok azonban csak hasonlítottak a tojásra, de nem az volt az alapanyaguk.

 

A perzsa kultúrában szintén elterjedt szokás volt a tojások díszítése, amelyre elsősorban a tavaszi napéjegyenlőség környékén került sor. Ekkor volt ugyanis a perzsa újév (norouz), amikor a családtagok közösen díszítettek tojásokat és azokat egy tálba helyezték. Feltehetően innen származik az a keresztény hagyomány is, hogy húsvétkor tojást festünk, díszítünk, amely elsősorban Európa keleti részén maradt fenn a mai napig, mint néphagyomány. A kereszténység a húsvét ünnepét, az azt megelőző böjtöt és a húsvéti tojást feltehetően együtt emelte át a pogány tradíciókból,[5] és a kereszténység elterjedésével a tojást, mint ősi életszimbólumot, összekapcsolták a feltámadás ünnepével. A húsvétra festett tojások hagyományos színe a piros, amely Krisztus vérét jelképezte.

hirdetes

 

A húsvéti tojásokat manapság már sokféle technikával díszítik, többek között festéssel, karcolással, faragással, varrással, felragasztott formákkal vagy filctollal. A tojások díszítésének egy különleges technikája a tojáspatkolás, amelyhez általában libatojás (mérete) és ólomlemezt (könnyű formálhatósága) használnak. A tojáspatkolás világrekordere a székesfehérvári Koszpek József, aki 1119 darab, kézzel készített patkót helyezett el egy strucctojáson. Egy 61 patkós tyúktojás a Vatikánban található, amit kölni látogatásakor kapott a pápa. És akkor most nézzük, hogyan készíthetünk meseszép hímes tojást vegyszerek nélkül, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

 

A legszebb húsvéti tojások! Természetes festékkel és mintával díszítve, vegyszerek használata nélkül!

Hozzávalók: hagymahéj (minél több, hogy a tojás szép színű legyen), 12 darab főtt tojás, 1 kiskanál só, 1 darab harisnya, több fajta levél (kapor, virágok, petrezselyemzöld), cérna, olaj.

 

Elkészítés

Tegyük a hagymahéjat egy nagyobb edénybe,  öntsünk rá 2 l vizet és tegyük fel főni.

 

Közben vágjuk el a harisnyát több darabba, a tojásokat pedig mártsuk bele vízbe majd tegyük rá a leveleket szépen kisimítva.

 

Tegyük bele a tojásokat egyenként egy – egy harisnya darabba, vigyázzunk, hogy a levelek ne gyűrődjenek össze rajtuk, majd kössük meg mindegyiket.

 

Amikor a hagymahéjas víz kezd sötétedni, tegyünk bele egy kiskanál sót ez megakadályozza, hogy a tojások eltörjenek, majd tegyük bele a tojásokat úgy, hogy teljesen ellepje őket a víz.

 

Főzzük őket 10- 15 percet. Amikor a tojások megfőttek szedjük ki őket egy tálba és öntsünk rájuk hideg vizet.

 

Vágjuk el a harisnyadarabokat, vegyük ki belőlük a tojásokat majd egy papírtörlőt olajozzunk be és ezzel kenjük át mindegyiket. El is készültek a húsvéti tojások!

 

Forrás

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
729 446
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 272 001
Közösség
hirdetes

Szótár

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

Pécs

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa, a Mecsek központja. Lakosainak száma 144 675... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 131

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek