notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Újabb náci lágerőrt állítottak bíróság elé

hirdetes

Újabb náci lágerőrt állítottak bíróság elé

KG
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Újabb ma már aggastyán náci lágerőrt állítottak bíróság elé Németországban. Azzal vádolják, hogy az SS tagjaként közreműködött egy lengyelországi koncentrációs tábor több mint ötezer rabjának meggyilkolásában. A férfi tagadja a vádakat. Jelenleg 23 embert igyekeznek felelősségre vonni koncentrációs táborokban elkövetett bűncselekmények miatt.

Újabb náci lágerőrt állítottak bíróság elé

Újabb náci lágerőrt állítottak bíróság elé Németországban. A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1944 augusztusától 1945 áprilisáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs tábor 5230 rabjának meggyilkolásában.

A férfi – akiknek nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező németországi jogszabályok miatt nem hozták nyilvánosságra – tagadta az emberölésben való bűnrészesség vádját. Védője által ismertetett vallomásában hangsúlyozta, hogy nem önként lett SS-tag, hanem azért, mert behívták a hadsereghez (Wehrmacht), de nem találták alkalmasnak a hadi szolgálatra, így a koncentrációs táborba vezényelték. Azt is kiemelte, hogy 17 éves gyerekként nem volt a náci rezsim híve.

Az eljárást a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) indította el. A hatóság jelenleg 23 embert igyekszik felelősségre vonni koncentrációs táborokban elkövetett bűncselekmények miatt. A Stutthofban történtekért vádat emeltek a hamburgi per vádlottjának egy 95 éves egykori társa ellen is. Azt a pert a münsteri tartományi bíróság a vádlott rossz egészségi állapota miatt az idén tavasszal ítélethozatal nélkül lezárta.

hirdetes

A vádirat szerint a táborban végzett tevékenységéből adódóan mindketten bűnrészesek az ott elkövetett gyilkosságok valamennyi típusában, így a gázkamra révén végrehajtott emberölésekben és más módszerekkel elkövetett tömeges kivégzésekben, valamint a lágerbe hurcolt emberek halálra dolgoztatásában és éheztetésében. Az ügyészség azt is megállapította, hogy mindketten ismerték a tábor működését, és ezzel a tudattal végezték őrszolgálati tevékenységüket.

hirdetes

A Gdansk (németül Danzig) közelében kiépített stutthofi koncentrációs táborba mintegy 110 ezer embert hurcoltak, közülük nagyjából 60 ezren haltak meg.

A ZSt évtizedekig nem kezdeményezett vádemelést náci koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok őrei ellen, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, a ZSt így 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot kezdett, és igyekszik felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
125 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 222 386
Közösség
hirdetes

Szótár

Somló

Somló: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Somló közülük az egyik. A Balaton-felvidéki... Tovább

Vízipisztoly egy örök nyári szórakozás

A vízipisztoly egy örök klasszikus, ami mindig meg fogja találni a maga közönségét, legyen... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 4.0

Hírek