A legendás Jégbüfét mindenki ismeri, de vajon honnan ered a neve?

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Mikor felkerültem Budapestre vidéki lányként az újdonsült barátnőim mindig hívtak sütizni, és hát hova máshova mentünk volna, mint a Jégbüfébe. Nekik teljesen természetes volt ez a dolog, de azért én elkezdtem kíváncsiskodni, hogy miért hívják így a helyet, a választ persze a társaságból senki sem tudta, igazából eddig senki nem is gondolkozott ezen nagyon. Nyilván tudtuk, hogy valahogy a fagyihoz lesz köthető a dolog, de egy kis kutatást végezve egy igazi fordulatokkal teli történetet találtunk.

A Jégbüfé története egész régre nyúlik vissza

Habár még mindig járunk a Jégbüfébe, ez közel sem ugyanaz a dolog, mint ami volt annó, a nagyszüleim idejében. Maga a cukrászda is elköltözött a Párizsi Udvar felújítása miatt, kicsit megváltozott az egész rendszer, de egy a régi: az ínycsiklandó finomságok. A legendás cukrászda története még 1952 táján kezdődött, amikor is a nép élelmezésének ellátása céljából sorra nyíltak az olcsó büfé jellegű vendéglátó egységek Budapesten. Egyszerű és főleg olcsó ételeket árusító kocsma jellegű helyek voltak ezek főként, de a nagy nyári melegben szükség lett volna valamire, ami lehűti az embereket. Ekkor jött képbe egy fagylaltozónak az ötlete, aminek az eredménye a legendás Jégbüfé lett, az akkori Felszabadulás téren. Papp Bandinak köszönhető ez az elnevezés, aki a jeges kínálat nyomán egyszerűen elnevezte Jégbüfének a helyet, a többi büfé mintájra.

Ilyen volt régen a Jégbüfé

hirdetes

Az új helyen főként parfét és fagylaltot árultak, de ez volt egyben az egyetlen olyan hely, ahol nem csak nyáron lehetett ezekhez a finomságokhoz hozzájutni. Az államosítás során modern gépek kerültek ide, de itt dolgoztak a kor legjobb, legtehetségesebb, és legnagyobb nevű cukrászai is, így nemcsoda, hogy nagy sikere volt. Magas színvonalon készültek itt a finomabbnál finomabb ízletes, és igen jó minőségű finomságok, ami ilyenkor még igazi kuriózumnak számított. A Kádár-korban csupán itt lehetett valódi csokoládéból készült finomságokat vásárolni, aminek a beszerzéséhez a valutát a központi minisztériumból kapta a Jégbüfé. Tejszínes fagylaltot is itt lehetett először kapni, ami egy elég nagy ételmérgezésnek volt köszönhető.

Mérgezés a Jégbüfében

A híres neves tejszínes fagyi is itt volt először kapható, noha nem egy technológiai újításnak, hanem sokkal inkább egy kényszernek köszönhetően. 1958-ban ugyanis tömegesen, több százan betegedtek meg a Jégbüfében árult tojásos fagyiktól, közüllük 50-en kórházba is kerültek. A vizsgálat során kiderült, hogy a rossz idő miatt előzetesen nagy mennyiségben elkészült fagyikat lefagyasztották, majd másnap frissként kiolvasztva eladták másnap, ugyanis korszerű hűtőberendezések hiányában nem tudták tárolni. Ebből aztán egy város szintű mérgezés lett, illetve egy hivatal által előírt felújítás, na meg az új fagylalt receptúra: a tejszínes fagylalt. Az ideiglenes hatósági bezárás és átalakítás azonban kicsit sem csökkentette a forgalmt, hiszen közben sorban nyerték a cukrászok a rangos versenyeket, többek között a világkiállításról is hoztak el díjat. Az ikonikus Jégbüfé eredeti helyén 2015-ben zárt be sajnos, és bár pár lépésre egykori helyétől később ismét megnyitották, az a cukrászda már csak nevében emlékeztet a Kádár-kori valóságos csoda helyre.

hirdetes

Forrás: Kép forrása: Fortepan: 1982. Magyarország,Budapest V. Ferenciek tere (Felszabadulás tér) a Jégbüfénél.


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyarország Retró

Szótár

Hillebrand Jenő-barlang

Hillebrand Jenő-barlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. Az 1947-ben... Tovább

Élet és Irodalom

Élet és Irodalom: Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957... Tovább

Tovább a lexikonra