Karácsonyi klasszikus: diós csók - Az egyik legegyszerűbb ünnepi édesség

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A diós csók, más néven diós macaron, egyszerűsége és kifinomult íze miatt vált nálunk az ünnepek elengedhetetlen édességévé. Ebben a cikkben részletesen megismerhetjük, hogyan készül el ez a könnyen elkészíthető, mégis különleges karácsonyi finomság.

Karácsonyi diós csók – A legegyszerűbb karácsonyi finomság


A diós csók, más néven diós macaron vagy diós keksz, a karácsonyi sütészet egyik legegyszerűbb és legfinomabb édessége. Különböző nevek alatt ismert, de az biztos, hogy minden változatában öröm az egész családnak. Ez az ünnepi sütemény nem csak könnyen elkészíthető, hanem mindössze négy hozzávalóból áll. Ha valami egyszerű, mégis ínycsiklandó finomságra vágysz az ünnepek alatt, a diós csók tökéletes választás.

Az Elkészítés Egyszerűsége:

A diós csók elkészítése rendkívül egyszerű, és mindössze négy hozzávalóra van szükségünk hozzá. A gyors elkészítésének köszönhetően ideális választás az ünnepi sütések során. A következő bekezdésekben részletesen bemutatjuk, hogyan készül el ez a könnyen elkészíthető finomság, amely tökéletes vendégváró és ajándék is.

Hozzávalók és mennyiségek a diós csókhoz:

A diós csók elkészítéséhez mindössze négy alapanyagra van szükségünk, amelyek közül mindenki megtalálja a konyhájában. A pontos mennyiségekkel garantáltan elkészíthetjük ezt az ünnepi finomságot. 

hirdetes

Hozzávalók: 

  • 1 tojás,
  • 80 g cukor,
  • 200 g darált dió,
  • 1 teáskanál őrölt fahéj.

Nálunk már évek óta bevált kedvenc karácsonyi receptünk ez az édes csemege. A megadott mennyiségből általában 14–15 darabnyi diós csók készül, de az ünnepekre szoktunk legalább dupla adagot sütögetni, hiszen ez a finomság olyannyira ízletes, hogy villámgyorsan elfogy. Az elkészült diós csók napokig friss marad, így akár előre is elkészíthető. Ne puhul meg, ne száradjon ki – mindig olyan friss és ínycsiklandó, mintha épp most sülne ki a sütőből.

hirdetes

A diós csók elkészítése:


Az egy tojást felverjük egy tálban egy villával, mint amikor rántottát készítünk. Hozzáöntjük a cukrot, majd összekeverjük. Ezután hozzáöntjük a diót és a fahéjat is, majd újra összekeverjük, hogy megkapjuk a diós csók tészta masszáját. 

Ezt követően béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd a kezünk segítségével formázzunk gombócokat a masszából, mint amikor kókuszgolyót gyártunk, és helyezzük a tepsibe őket egymástól egy kicsit nagyobb távolságra, mert sütés közben szét fognak terülni.

A sütés ideje természetesen függ a sütődtől is, de általánosságban melegítsük elő a sütőt 170 °Celsius fokra, tegyük be a tepsit és süssük körülbelül 12-13 percig a kis diós csókokat. Amikor már érezzük a finom illatát, és a kekszek teteje is egy kicsit már elkezdett megrepedezni, akkor kész vannak a kekszeink!

A diós csók, nem csak a karácsonyi asztalokon, de az ajándékcsomagokban is méltó helyet kaphat.

Készítsd el könnyedén ezt a klasszikus süteményt, és élvezd az ünnepi hangulatot egy finom falatnyi örömmel. A diós csók minden édesszájú számára igazi karácsonyi kedvenc lehet.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia Szórakozás

Szótár

Mohácsi csata

Mohácsi csata: időpontja: 1526 augusztus 29. A magyar történelem egy sötét pontja, ahol a... Tovább

Puliszka

Puliszka:  A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17.... Tovább

Tovább a lexikonra