Az igazi hazai finomság: Dödölle (recept)

SzSz

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

"Egy tál dödölle, ettél-e belőle?" - hangzik a mondóka. Mindenki ismeri gyermekkorából. De vajon tudjuk pontosan a dödölle milyen étel és hogyan készül? 

A dödölle vagy egyes tájegységeken ganca vagy gánica; egy nagyon olcsó, zalai eredetű krumplis étel. Bár ugyan olcsó és a nagyon régi magyar receptek közé tartozik, elkészíteni nem olyan egyszerű. Sok idő kell hozzá, erő és energia. Nem utolsó sorban, pedig valószínűleg a konyhában káoszt fogsz csinálni. Viszont: Megéri! 

A dödölle története

A dödöllét már a 18. századi szakácskönyvekben is megemlítik. Az eredeti recept szerint valamilyen kásából készítették, legtöbbször köleskásából. A kását kihűtötték majd ezt szeletelték fel metélté és újra felmelegítették. Tehát eredetileg ez egy maradékmentő recept volt. A dödöllét köretként is fogyasztják, általában valamilyen szaftos ételhez, mint a pörkölt. A hagyományos zalai megközelítés szerint, viszont tejföllel, szalonnával és hagymával ették, ahogyan a sztrapacskát is.

A dödölle tésztája

A dödölle, bár sokan azt hiszik, hogy hasonló a nudli vagy a szilvás gombóc tésztájához, ez nem igaz. Ugyan krumplival készül, de a lényeges különbség, hogy a krumplinak és a lisztnek is meg kell főnie a tésztában ahhoz, hogy valódi dödöllét készíthessünk. A dödöllét, mint említettük, nem olyan egyszerű elkészíteni, mivel igen nehéz megtalálni a tökéletes hőfokot. A tésztát lényegében ki kell szárítanunk, viszont túlságosan sem szabad, mert akkor odakozmál. Most lehet, hogy inkább el sem készíted? Szerintem mindenképp megéri, mivel a dödölle tényleg semmihez sem fogható ízvilágot hoz. Azt se feledd, hogy a nagyszüleink és az ő szüleik is elkészítették, nem sajnálták rá az időt, így Te se tedd! Szóval, jöhet a recept! 

hirdetes

Hozzávalók 

Szerencsére nincs szükségünk túl sok hozzávalóra, hiszen a dödölle tésztája lényegében lisztből és krumpliból áll, no meg egy kis só kell még hozzá. 

1 kg krumpli; 300 gramm liszt; 1 teáskanál só; 300 gramm szalonna; 2 fej lila vagy vöröshagyma; tejföl

Elkészítés

hirdetes

A krumplit hámozzuk meg, és vágjuk fel nagyjából egyforma méretű kockákra, hogy egyenletesen megfőjenek. Főzzük meg a krumplikat annyi sós vízben, amennyi pont ellepi őket. Akkor lesz jó a krumpli, amikor már majdnem szétesik, így ekkora vegyük le a tűzről, azonban a lángot ne zárjuk el alatta. A vízből annyit öntsük le róla, hogy egy kevés maradjon az alján.  

Krumplinyomóval törjük össze a krumplikat pépesre, majd adjuk hozzá a lisztet és addig keverjük, – ugyanazon a lángon, amin a krumpli főtt – amíg a tészta sűrű nem lesz és le nem válik az edény oldaláról. Ennél a pontnál valóban sokat kell kevergetni, és valószínűleg a kezed is el fog fáradni. Az idősebbek azt mondják, hogy akkor jó a dödölle, ha csepeg a padlás, vagyis aki keveri annak verítékezik a homloka. 

Mikor kész a tésztánk, egy másik serpenyőben tegyük oda a felkockázott szalonnát. Amikor kiolvadt a zsírja, rakjuk bele a felaprított hagymát és pároljuk üvegesre. Ha készen van, szedjük ki a serpenyőből a hagymát és a szalonnát is egy tányérra, és tegyük félre. A serpenyőben maradt zsírban fogjuk kisütni a dödölléket. A tésztából szaggassunk ki evőkanálnyi gombócokat és mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk a zsírban. Miután megsültek rakjuk rá a szalonnát és a hagymát, és tegyünk a tetejére ízlés szerint tejfölt. 

Jó étvágyat!

Borbás Marcsi így készíti: 

Forrás: Kép forrása: Cookpad


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Takarítás

Akár kis takarítás, akár nagy takarítás, különböző hasznos takarítási tippeket lehet... Tovább

Szabó Gabriella

Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó, Magyar Köztársasági Érdemrenddel... Tovább

Tovább a lexikonra