Most tedd el a fűszernövényeket télire! Mutatunk 5 szuper tartósítási módszert!

Sz.F., ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A jó háziasszonyok, ügyes szakácsok tudják, hogy a jól elkészített ételek esszenciáját a jó alapanyagok és a megfelelően összeválogat fűszerek ízkombinációja, harmóniája adja. Megfelelő fűszerek nélkül mit sem érnek az ételek, a legjobb séfek profi szakácsok is ezek harmonikus játékos, ügyes alkalmazásával tudnak kitűnni igazán. Éppen ezért itt az idő, hogy te is elkezd tartósítani friss fűszernövényeidet, hogy a télen is élvezhesd mennyei ízüket. Mutatunk is 5 egyszerű, de nagyszerű fűszernövény tartósítási technikát!

#1: Zöldfűszerek szárítása

Talán az egyik legnépszerűbb, és legkézenfekvőbb technológia a zöldfűszerek tartósítására a szárítás. Az eljárás nagyon egyszerű: a megmosott, leszárított fűszernövényekből kis csokrocskákat kötünk, és azokat padláson, vagy más, fényvédett, száraz helyen kiszárítjuk. A csokrokat 1-2 naponta érdemes szétszedni, majd újra kötni, hogy ne fülledjenek be, miközben nedvességtartamuk párolog. Ha kisebb mennyiséget szeretnénk tartósítani, akkor akár sütőben is száríthatjuk, ennek a módja: normál használat után, a lezárt sütőbe tesszük sütőpapírra vagy alufóliára a kis mennyiségű fűszernövényeket, úgy, hogy a levelek ne fedjék egymást, így mire kihűl a sütő, a fűszernövényünk is kiszárad. A kiszárított fűszernövényeket összemorzsolva, üvegcsébe tároljuk, akár a következő szezonig. Felhasználásnál arra kell figyelni, hogy körülbelül 1 evőkanál felel meg 2 evőkanáll friss fűszernövénynek, tehát a szárítottból lényegesen kevesebbet kell használni.

hirdetes

#2: Fűszernövények fagyasztás

Az előző technika ellentétje, de nagyon jól alkalmazható, ráadásul így megőrizhető a friss, zöld színük is a növényeknek, de egy nagy hátránya az eljárásnak, hogy maximum egy fél évig felhasználhatóak az így tartósított fűszernövények. Így csináld: mosd meg, vágd le a vastagabb szárakat, darabold fel, és mehet is a fagyasztóba! Azért fontos fagyasztás előtt felvágni, mert ezzel az eljárással veszítenek a rugalmasságukból, nehezebben kezelhető válnak ilyen szempontból. Praktikus, ha adagonként nejlonba csomagolod, és felcímkézed őket. Szintén praktikus, ha kifejezetten levesekbe, koktélokba, főzelékekbe, vagy más vízzel hígított ételbe szánjuk a fűszereket, akkor jégkocatartóba egy kis vízzel fellocsolva is eltehetjük! Fagyasztani leginkább a lágyszárú fűszernövényeket érdemes, mint a kapor, petrezselyem, bazsalikom vagy menta.

hirdetes

Egyébként a hűtőszekrényben is elállnak 1 hétig a fűszernövények összegumizott nejlonzacskóban csomagolva.

A végére hagytam a kedvenc eljárásaimat, mutatunk különleges módszereket is, lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Ételek Gasztronómia

Szótár

Anonymus Szobor

Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

Termálvíz

Termálvíz: Magyarország európai viszonylatban második helyen áll a termálvízek... Tovább

Tovább a lexikonra