Imádtuk régen és ma is – A retró gyümölcsleves titka

B. Á.

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyerekkorom szép emlékei fűződnek a gyümölcsleveshez, ugyanis nagymamám készítette a legfinomabbat belőle. Persze, kaptunk a menzán is, ami kicsit sem segített a gyümölcsleves megkedvelésében, de ma már csak a nagymamám ízeire emlékszem, imádtam, nézzük, hogyan is készül!

Retró gyümölcsleves készítése – Mi is az a gyümölcsleves? 

A nyári hónapok kedvelt fogásai, hiszen ezek hidegen is ízletesek, így könnyebben lecsúsznak, mint egy zsírosabb húsleves. Általában habarással készülnek, amelyet kiegészíthetünk tejszínnel, vagy vaníliapudinggal is, hogy sűrűbb és ízletesebb legyen. Leginkább hidegen fogyasztandók.

Retró gyümölcsleves készítése - Hozzávalók / nagyjából 10 adag

70 dekagramm meggy, 300 gramm őszibarack konzerv, 300 gramm sárgabarackbefőtt (vagy szilvabefőtt), 2-3 darab alma, 1 darab citrom, 1 darab fahéjrúd, 1 csipet szegfűszeg, 1 teáskanál só, 2 deciliter tej, 2 deciliter tejföl (vagy joghurt), 1 darab tojássárgája, 3 evőkanál finomliszt, 3-5 evőkanál cukor (ízlés szerint), 2 liter víz.

hirdetes

Retró gyümölcsleves – Az elkészítés menete

Először is kezdjük a meggyel – ha nem konzervet használunk, akkor mindenképpen mossuk meg, nézzük át, nem-e kukacos. Én mindig ki szoktam magozni, ha befőtt, ha fáról szedett, friss – ez a legegyszerűbb módja annak, hogy át tudjuk nézni rendesen, ráadásul így elkerülhetjük, hogy ráharapunk a magokra. Az őszibarackot, a sárgabarackot és az almát vágjuk fel kockákra, a citromokat pedig karikára.

Ha mind meg van, jöhet a fazék és tegyük bele mindet. Ezután öntsük fel vízzel sózzuk meg, majd a fűszereket helyezzük egy teatojásba, és lógassuk a vízbe. Forrás után főzzük 5-6 percig. Közben a tejet turmixoljuk össze a liszttel és egy szűrőn keresztül állandó kevergetés közben csorgassuk a levesbe. Rottyantsuk össze, közben a tojássárgáját keverjük össze a tejföllel, majd apránként adjunk hozzá egy kis levest – ha pedig már kellőképp forró, öntsük a levesben és forraljunk rajta még egyet.

hirdetes

Ha megvagyunk, vegyük le a tűzről, szedjük ki a fűszereket és a citromkarikákat, végül ízesítsük cukorral. Én úgy szeretem fogyasztani, hogy már kihűlt, de ez ízlés dolga, rátok bízom, jó étvágyat kívánok mindenkinek! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Gasztronómia Magyar Retró

Szótár

Kossuth-díj

Kossuth-díj: kitünetésfajta, mely a magyar kultúra művelésének és ápolásának... Tovább

Budai Vár

Budai Vár: Budapest büszkesége, jelképe. A Budai Várnegyed Budapest I. kerületének egyik... Tovább

Tovább a lexikonra