Készítsd el Te is ezt az isteni kürtöskalácsot otthonodban!

TK, ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kürtöskalács az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mely nem csak hazánkhoz, de ugyanennyire Erdélyhez, illetve Székelyföldhöz is köthető. Mostani cikkemben elárulom, hogyan készítheted el ezt az isteni édességet!

A kürtöskalácsot eleinte csak ünnepi alkalmakra készítették, viszont ez a szokás mára megkopott, a sütemény a mindennapjaink szerves részévé vált. A dorongon sült, parázs fölött forgatott édes kelt tészta elkészítése nem a legegyszerűbb otthoni ételek közé tartozik, viszont megéri legalább egyszer rá szánni az időt, ugyanis a végeredmény minden fáradtságot el fog majd velünk feledtetni, sikere garantált lesz!


A kürtöskalács népszerűsége a 18. században kezdődött. A kelt tésztából sodort tésztaszalagot egy csonkakúp alakú sütődorongra feltekerve sütik meg úgy, hogy a tésztacsíkok úgy vannak feltekerve, hogy azok kicsit mindig fedik egymást. Általában kristálycukorba, s forró vajjal megkenve faszénparázson készítik el, amíg az aranybarnává nem változik. A cukor a sütés során karamellizálódik, fényes, ropogós bevonatot alkot a tésztán. Ahogy megsült, még melegen cukorral kevert fahéjporba, kakaóporba, vagy dióba, mogyoróba, mákba forgatják. Manapság a kókuszos változata is elterjedt, de megtalálható még natúr, vagy vaníliás ízesítésben is.

hirdetes


De hogyan is tudjuk elkészíteni ezt a finomságot otthonunkban?


A legtöbben megriadhatnak, hogy nem lesz könnyű dolguk a kürtöskalács otthoni elkészítésekor, esetleg lehetetlennek is tartják, hiszen nem mindenki rendelkezik a sütéshez szánt konkrét hengerrel, viszont nem kell aggódni, ugyanis mostani receptünkben egy tökéletes alternatív megoldást fogunk helyette használni!


Készíts kürtöskalácsot Te is otthonodban

hirdetes


Hozzávalók (6 adag)


A tésztához


-    3,5 evőkanál porcukor
-    50 dkg finomliszt
-    1 csipet só
-    1 db tojás
-    1 db tojássárgája
-    1 csomag vaníliás cukor
-    3 dl tej
-    3 dkg élesztő
-    7 dkg teavaj


A megkenéshez


-    15 dkg cukor
-    5 dkg teavaj
-    1 db tojás
-    1 db tojásfehérje

 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, ahol a kürtöskalács elkészítéséről olvashatsz, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyar

Szótár

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Tovább a lexikonra