Ne várd meg a karantén végét - Így készül a hamisítatlan magyar lángos!

B. Á.

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A balatoni strandok egyik legkedveltebb étele a magyar lángos, nem is véletlenül, hiszen nagyon finom! Én nem csak a parton szeretem eszegetni, hanem otthon is, szerencsére van egy nagyon szuper kis receptem, amit most megosztok veletek is! 

Röviden a lángos történetéről

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, mivel ez is kenyértésztából készül.

Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.

hirdetes

Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki. Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke, de ausztriai vidámparkokban is kaphat, magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban is. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni.

A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplislángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz. És akkor most jöjjön a tökéletes lángos receptje!

hirdetes

Hozzávalók: 2 darab tojás, 5 dekagramm élesztő, 2 pohár kefir, 1 evőkanál só, 1 kilogramm liszt, fél liter tej, 3 evőkanál olaj

Elkészítése

Először is egy kis langyos kefirben futassuk fel az élesztőt, majd keverjük hozzá a sót és a tojásokat, jó alaposan keverjük meg, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk össze az egészet. Ha ezzel megvagyunk, akkor rakjuk bele egy zacskóba, szurkáljunk meg kicsit villával az alját. Válasszunk egy akkora tálat, ami nagyjából a duplája a lángos tésztánknak, olajozzuk meg egy kicsit és a lángost rakjuk bele, majd mehet a hűtőbe 2-3 napra.

Ha letelt a 2-3 nap, akkor süthetjük ki a lángost, vizezzük vagy olajozzuk be a kezünket egy kicsit, majd tépjünk a tésztából egy kisebb darabot, melyet a tenyerünk segítségével gömbölyűre formázunk. Ezután óvatosan húzzuk szét laposra, szépen formásra, majd süssük meg olajban. Pár perc után fordítsuk meg, ha kész vagyunk, akkor ízesítsük ízlés szerint! 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia Magyar

Szótár

A téliszalámi

A téliszalámi. Hungarikum. Az igazi téliszalámi Pick Márk által a XIX. század végén... Tovább

Csillaghegyi strandfürdő

Csillaghegyi strandfürdő: A Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda egy szabadtéri strandfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra