Mákos lütyü recept – Ha valami egyszerű, de különleges receptet keresel!

ZH

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Meglepnéd a családot valamilyen különleges nevű étellel? Nem kell a legbonyolultabb ételt elkészítened, hogy valami újdonságot tegyél le az asztalra, a mákos lütyü elképesztően finom és szaftos, ráadásul laktató is, így főfogásként is megállja a helyét! Nézd meg a mákos lütyü receptjét!

Mákos lütyü receptje


A mákosgubaház hasonló, de mégis különlegesebb! Nézd meg hogyan készül a mákos lütyü! Az eredetileg alföldi finomság neve elsőre furcsén hangozhat, de érdemes elkészíteni, mert gyorsan kész van, és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni!


Hozzávalók a mákos lütyü elkészítéséhez


1.    Hozzávalók a vaníliakrémhez:

•    8 darab tojássárgája            
•    50 g keményítő 
•    200 g porcukor
•    400 ml tej
•    4 tk vaníliaaroma
•    2 mk vaníliaőrlemény
•    400 g vaj

 

2.    Hozzávalók a tejes öntethez:

•    500 ml tej
•    fél narancshéja

hirdetes
•    100 g cukor
•    1 citromhéja
•    1 csomag vaníliás cukor

3.    Hozzávalók a mákos réteghez


•    130 g mák
•    60 g porcukor

4.    Az összeállításhoz


•    300 g szikkadt kalács


hirdetes

data-videoid="https://assets.pinterest.com/ext/embed.html?id=394839092336521061" data-param-rel="" layout="responsive" width="480" height="270">

 

Így készítsd el a mákos lütyüt!


Először a vaníliás krémet készítjük el. Ehhez a tojássárgájákat a porcukorral és a keményítővel egy kis mennyiségű tejben, habverő segítségével egy forralóban habosra keverjük. A maradék tejbe belekeverjük a vaníliaaromát és az őrleményt, majd közepes lángon felforraljuk. Amint felforrt levehetjük a tűzről és lassan, folyamatos keverés mellett elkezdjük belecsorgatni a tojássárgás keverékbe. Kis lángon besűrűsítjük, de a keverést nem hagyjuk abba. Ne ijedjünk meg a habosodástól! Egy habverővel átdolgozzuk az egészet, miután elérte a sűrűségi fokot és így egy homogén krémet kapunk. Ilyenkor a kiskockákra darabolt vajat beledolgozzuk a krémbe, mert ettől lesz igazán selymes. Az egész folyamat felcserélhető bolti pudingpor használatával, ha esetleg felgyorsítanád a folyamatot.


Ezután a tejet felmelegítjük a citrushéjakkal, a cukorral és a vaníliás cukorral. Fontos, hogy ne felforraljuk, csupán melegítsük fel addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad! A mákot keverjük össze a porcukorral, a kalácsot pedig szaggassuk darabokra.


A formaaljába helyezzünk egy réteg kalácsot, locsoljuk meg a tej egyharmad részével, hogy felszívhassa, és kanalazzuk rá a vanílikrém szintén egyharmadát. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak, de a mákból hagyjunk meg egy keveset a tálaláshoz! 


Már tehetjük is a hűtőbe egy órára pihenni, ezután kiadagolhatjuk a mákos lütyüket! A tetejét szórjuk meg mákkal és néhány szál vékonyra vágott narancshéj csíkkal!

Az elkészítési idő körülbelül 30 percet vesz igénybe, a hűtés 60 perc, így összesen 90 percet vesz igénybe! 
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ételek Gasztronómia

Szótár

Neumann János

Neumann János: A világ rengeteggel tartozik Margittai Neumann Jánosnak, akinek a munkássága... Tovább

A regölés

A regölés: a téli népszokások közé sorolható. A regölés a télközépi, karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra