5 ok, hogy mért csökkentsd a sót!

Bettina

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Igaz, hogy a só ízletesebbé teszi az ételeket, de a túlzott fogyasztása egyáltalán nem egészséges, valószínűleg ezt már te is sokszor hallottad. De arról is hallottál, hogy miért nem egészséges a túlzott só fogyasztása? Nos, nézzük, hogy milyen hatással van a testünkre az, ha abbahagyjuk, vagy legalábbis csökkentjük a só bevitelét.

Sokszor halljuk, hogy ha tehetjük, minimalizáljuk a só fogyasztását. Néhányan ezért igyekeznek teljesen kiiktatni az étrendükből, és ugyan a kevesebb tényleg több, elfelejteni mégsem kellene a sót, hiszen erre is szüksége van a szervezetünknek, de természetesen csak a megfelelő mennyiségben. Ezt manapság igen nehéz ellenőrizni és kivitelezni. Most gondolod, hogy miért lenne nehéz, hiszen csak nem tesszük bele a kanál sót az ételbe, mikor főzünk, ugye? Hát ennél többről van szó. Mivel a feldolgozott termékekben mindig van só, és igen nagy odafigyelést igényelne a megfelelő mérték betartása, de nem is teljesen elvárt mivel ahogy írtuk, szüksége is van a szervezetünknek a sóra. A só ízletesebbé teszi az ételt, és nagy szerepet játszik a tartósításban is ezért az élelmiszeripar ezt soha nem fogja elhagyni az egyszer biztos. De ami fontos, hogy testünk egészsége érdekében érdemes figyelni a bevitt mennyiségre. Nézzük, milyen hatást váltunk ki, ha kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, vagy teljesen kiiktatjuk.

hirdetes

Csökken a vérnyomás


Az orvosok szerint elválaszthatatlan összefüggés van az elfogyasztott só mennyisége és a vérnyomás között. Ha túl sok kerül a szervezetünkbe, a testünk megpróbálja szabályozni azzal, hogy több vizet tárol. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy nagy nyomás keletkezik a keringési rendszeren, ami megnöveli a vérnyomást is. 

A vesénkkel is jót teszünk


A sófogyasztás csökkentésével, vagy időszakos elhagyásával a vesekő kialakulásának esélyét is minimalizájuk. Ezek habár kicsik, viszont nagy fájdalmat is okozhatnak, éppen ezért ez nem elhanyagolható előny.

A puffadást is elkerülhetjük


Mivel a nátrium a vízvisszatartás egyik legfőbb oka, elhagyásával a szervezetünk kevesebbet raktároz, vagyis a felesleg kiürülhet, ezzel pedig a puffadás is enyhülhet. 

hirdetes

A fejfájás miatt sem fog fájni a fejed többé


Azoknak, akik folyton fejfájással küzdenek, érdemes kipróbálniuk a sóbevitel csökkentését. Mivel a nátrium kétségtelenül hatással van az erekre, az azokra gyakorolt nyomás fejfájással járhat. Valószínű, hogy kevesebbszer érezzük majd a lüktetést, vagy enyhébb fájdalmat tapasztalunk, ha abbahagyjuk a sózást.

A fogyásban is segít


Aki csökkenti a sóbevitelt, az valószínűleg hamarosan kevesebbet nyom majd egy-két kilóval. Ez természetesen főként az elraktározott víz felszabadulása miatt történik, de ha odafigyelünk a nátriumbevitelre, akarva akaratlanul is egészségesebb, nem feldolgozott élelmiszereket kezdünk el fogyasztani, ami szintén nagyon jó hatással van az egészségünkre.
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Szabó Gabriella

Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó, Magyar Köztársasági Érdemrenddel... Tovább

Főzés

Hiába, egy jó és tapasztalt háziasszonynak sem jut mindig eszébe, hogy mit főzzön vagy... Tovább

Tovább a lexikonra