Egy igazi erdélyi kincs: salátaleves, ahogyan nagymamám tanította ( recept)

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A magyar konyhának nincsen párja, szerintem minden magyar ezt vallja. Erdély pedig, akárhol is húzódjanak azok a hatósági határvonalak igenis magyar föld. Most ebből a csodaszép régióból hoztam el nektek gyerekkorom egyik kedvenc levesét, a hűsítő erdélyi salátalevest, ami tökéletes egy meleg nyári napon. Mutatom is, hogyan kell elkészíteni úgy, ahogyan nagymamám tanította!

Az isteni erdélyi salátaleves

Baráti körömben nagyon sokan nem ismerik ezt a levest, és csodálkozva néznek, amikor erről mesélek nekik, pedig gyerekkorom egyik kedvenc nyári főztje ez, amit olyan sokszor készített nekem nagymamám. Egyszerű, de nagyszerű, és viszonylag olcsón ki lehet hozni salátaszezonban. Egy igazi székely íz, amit nem múlhat felül semmi. Azoknak is ajánlom, akik még nem barátkoztak eddig ilyen ízekkel, és azoknak is akik nem gyakorlott háziasszonyok, mert tényleg nagyon egyszerű elkészíteni, szinte lehetetlen elrontani, és nagyon könnyed, finom, laktató nyári leves.

Az erdélyi salátaleves receptje

Hozzávalók az erdélyi salátaleveshez

10 dkg erdélyi szalonna
500 g fejessaláta (a legjobb a friss)
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott evőkanál liszt
5 tojás

hirdetes
só ízlés szerint
1,5 l víz
ecet ízlés szerint
5 evőkanál tejföl (a tálaláshoz)

Az erdélyi salátaleves elkészítése

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és alacsony lángon megpirítjuk egy nagyobb lábasban, ha már jól kisült a zsírja, akkor belenyomjuk a fokhagymát, és összesütjük az ízeket, miközben folyamatosan kevergetjük. Ezután felöntjük vízzel, valamint ízlés szerint megsózzuk. 

A salátát megpucoljuk, és vékony csíkokra vágjuk., majd beletesszük a már forrásban lévő vízbe, közepes lángra kapcsolunk, és néha megkeverve, fedő alatt körülbelül egy óráig főzzük. Érdemes figyelgetni néha, és ellenőrizni a saláta állapotát, valamint keverni egyet rajta. Akkor jó, ha már puha a saláta, de azért megőrzi kicsit a keménységét. Könnyű szétfőzni, ezért érdemes többször is ellenőrizni!

hirdetes

Végezetül pedig egy kanál lisztet egy kis vízzel elkeverünk, és hozzáadjuk a leveshez, majd alaposan elkeverjük, valamint a tojásokat megsózzuk, és felkeverjük, és ezt is óvatosan beleforgatjuk a levesbe, miközben folyamatosan kevergetjük. Már csak az ecet hiányzik, én két evőkanállal szoktam bele tenni, de n nagyon szeretem az ízét, ha nálatok nem nagy favorit, akkor inkább kevesebbet tegyetek bele, majd később pótoljátok. Egy nagyon kicsit hagyjuk még főni, 2 percet, és elzárjuk.

Tejföllel tálaljuk az ínycsiklandó erdélyi salátaevest. Jó étvágyat kívánunk hozzá, fogyasszátok egészséggel!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Magyarság

Szótár

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Gemenci erdő

Gemenci erdő: Az egyik leghíresebb és legvédettebb erdőnk, melyet növény és állatvilága... Tovább

Tovább a lexikonra