Márciusi zöldség és gyümölcs kavalkád a konyhában – Főzzünk szezonális alapanyagokból!

ZH

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Itt a tavasz és vele együtt hamarosan szüretelhetjük kertünkből a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket. Lássuk milyen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes márciusban fogyasztani!

Mit is értünk szezon alatt?

Amikor azt mondjuk, hogy most ennek a zöldségnek van szezonja, akkor azon azt kell érteni, hogy ilyenkor van a természetes betakarítási időszaka. A tavaszi időszakban javarészt a zsenge leveles növények élik szezonjukat, de az időjárás melegedésével egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk. 

Miért fontos inkább szezonális alapanyagokat fogyasztani?

A boltok polcain manapság már minden zöldséget és gyümölcsöt beszerezhetünk az év bármely napján, azonban ez nem feltétlen jó dolog. Ha nem a természetes betakarítási idejükben vásároljuk őket, akkor olyan élelmiszert vásárolunk, amit mesterségesen etiléngázzal érleltek meg számunkra, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit. 
A nap sugarainak köszönhetően a termelőknek kevesebb vegyszert alkalmaznak, így kevesebb káros anyag kerül az élelmiszerre, vitamin tartalmuk viszont magasabb.
A szezonális termékeket javarészt helyi termelőktől szerzik be, amivel támogathatod a lokális közösséget.

hirdetes
Valamint szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani sokkal pénztárcabarátabb, hiszen mindig a szezonban mindig olcsóbban vásárolhatod meg őket. Ha boltban jársz innen ismerheted fel, hogy éppen mi szezonális.
Érdemes tehát a szezonális termékeket választani vásárlás közben, vagy ha termeszted otthon őket, érdemes szezonális zöldségekből és gyümölcsökből főzni, így nem lesz plusz költséged, hogy a nem szezonálisakat vásárolod. 

Hazai szezonális gyümölcsök 

•    alma
•    körte


Importált szezonális gyümölcsök

•    citrusfélék: narancs, mandarin, citrom …
•    kiwi
•    banán
•    mango
•    pomelo
•    ananász

hirdetes


Szezonális zöldségek hazai termesztésben

•    hagyma fajták: póréhagyma, újhagyma, medvehagyma, fokhagyma
•    zeller
•    répa
•    burgonya és édes burgonya
•    jégcsapretek
•    cékla
•    kel félék: kínai kel, kelkáposzta
•    jégsaláta és madársaláta
•    bébi spenót
•    csiperkegomba
•    rebarbara
•    spárga
•    cikória

Most, hogy már megismerkedtél a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel már csak az a kérdés, hogy mi kerüljön az asztalra? Receptért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás

Szótár

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Puliszka

Puliszka:  A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel. Az étel neve a 17.... Tovább

Tovább a lexikonra