hirdetes

 március 15 - A magyar sajtó napja

Bettina
a magyar sajtó napja

Magyar sajtó napja


A magyar sajtó napja 1990-ben alapított, minden év március 15-én megtartott ünnepnap. 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit, a 12 pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én hirdették ki a polgári sajtószabadságot, majd április 11-én törvénybe is foglalták, mely fordulatot jelentett a korábbi szigorú cenzúra időszakához képest. Magyarországon ezen a napon adják át a Széchenyi-, Kossuth- és József Attila-díjakat.

Március 15 – A magyar Sajtó Napja

1990 óta március 15-én a Magyar Sajtó Napját is ünnepeljük, mivel 1848-ban ezen a napon nyomtatták az első szabad magyar sajtó termékeit: a Tizenkét pontot és a Nemzeti dalt. 1848. március 15-én a Tizenkét pontból rögtön az első követelte a sajtószabadságot, a többi alapvető forradalmi követelés mind csupán ezután következett.

hirdetes

Pesten aznap csak a polgári sajtószabadság elvét mondták ki, annak törvénybe foglalása hosszabb folyamat eredményeként történt meg: április 11-én hirdették ki az uralkodó által is szentesített 1848: XVIII. törvénycikket a sajtószabadságról, mely lényeges fordulatot jelentett azzal, hogy szakított az előző ellenőrzési felfogással és gyakorlattal, vagyis a vasszigorú cenzúrával.

És miről is szól a magyar sajtó napja?

A forradalmat indító március 15-e jelkép lett: a kivívott szabadság megőrzésének és az elvesztett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. A magyarság 1860 óta nemzeti ünnepének tekinti ezt a napot, függetlenül attól, hogyan vélekedett erről a mindenkori államhatalom. Napjainkban a magyar sajtó napján különböző kitüntetésekkel jutalmazzák azokat az újságírókat, akik a mindennapokban írásaikban a hitelességre, a sajtószabadság  szentségének megtartására törekednek.

hirdetes

Március 15-én, ezen a napon osztják ki a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

A Széchenyi-díj átadásának napja 1990-től
A József Attila-díj átadásának napja 1990-től (alapítva: 1950)
A Kossuth-díj átadásának napja 1948-től

A Magyar Sajtó Napja

Rákosi korszakban

A Rákosi-korszakban már volt ilyen nevű ünnep: a minisztertanács 1032/1951. (XI. 17.) MT határozata szólt február 1-nek a -Magyar Sajtó Napjává- nyilvánításáról. Február 1-je arra utalt, hogy a Szabad Nép első, még illegális száma 1942. február 1-jén jelent meg. A Magyar Sajtó Napjának megünnepelésére először 1952. február 1-jén, a lap megjelenésének 10. évfordulóján került sor. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Anonymus Szobor

Anonymus Szobor: Anonymus, vagy Bele Regis Notarius, az egyik magyar király jegyzője és... Tovább

Kőszeg város

Kőszeg: Kőszeg város Vas megye nyugati szélén, az osztrák határ közelében. A Kőszegi... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!