hirdetes

Különleges emlékhely: az alföldi kamennaja babák Karcag határában

VN

Magyarország tele van csodaszép helyekkel, különlegesebbnél különlegesebb vidékekkel. Amennyi régió, annyi táj, és annyi felfedezésre váró kincs. Kerül. fordul az ember és itt, ott útjába akad ez, az, amit érdemes közelebbről megcsodálni. Karcag közelében is akad ilyesmi, méghozzá a Kunbabák névre hallgató szobor csoport. 

Alföldi látnivalók: Kunbabák Karcag

Mi az a Kunbabák?

A kunbabák egy 9 kőképből álló monumentális szoborkompocízió, amit Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott meg. A 9 szobor különböző irányba tekint, és az alföldi végtelen tájon valóban monumentálisan, különlegesen mutat. A remekül megkomponált szobrok fontos jelentéssel bírnak: a két nagyméretű szobor a kun ősapának és ősanyának állít emléket, ők arccal a régi haza, Ázsia felé fordulva, kelet felé néznek. A hat nagykun település Hatkunság (Karcag, Kisújszállás, Kunmadaras, Kunhegyes, Túrkeve, Kunszetmárton) és Berekfürdő lakossága állíttatta 1995-ben (okt. 7.) a kun emlékpark szobrait a XIII. században betelepült őseik emlékére, éppen ezért a települések címere látható a kezükben tartott áldozati csészék helyében a katonák kezében. 

Mit ábrázolnak a szobrok?

Ezek a szobrok nem reprodukciók, hanem műalkotások. Kérdés, hogy pontosan kiket ábrázolnak a szobrok, egyes kutatók úgy vélik, hogy a szobrokra nem a halott képmását mintázták, hanem az ellenségét, mások pedig a család kiemelkedő alakjának, a valódi ős síremlékének tekintik azokat. Egyes kutatók szerint az álló alakok a törzsi-nemzetségi arisztokrácia tagjait jelenítik meg, ezek általában teljes harci felszerelést viselnek, az álló női szobrok gazdagon ékszerezettek. Az ülő szobrok a kevésbé vagyonos középréteg hagyatékának tartható. A türk szobrok férfiábrázolások realisztikus viseleti részletekkel, a behajlított jobb kézben edénnyel. A karcagi kun emlékpark méltó jelkép és tisztelgés a keleti örökséget ránk hagyó ősök előtt. Jurtaszerű pihenőhelyet is találhatunk itt.

hirdetes

Kik azok a Kunok?

Annyit beszéltünk már a kun emlékekről, de kik is azok a kunok? A wikipédia szerint, és történelmi tanulmányim alapján is a Magyarországon kunok néven ismert nép egy török nyelvű népekből – kipcsakok, sárga ujgurok, ázsiai kunok – álló törzsszövetség volt, amelyik a 11. században jött létre és sokáig nyugtalanította támadásaival a szomszédos orosz, magyar, lengyel, bizánci és délszláv területeket. A törzsszövetséget a 13. században a mongolok verték szét. A kunok egy része letelepedett hazánkban, és asszimilálódott, valamint nagyrészük szétszóródott a Balkánon és a Kárpátokon innen, ahol délszlávokba, keleti szlávokba és a megjelenő románságba olvadtak be.

hirdetes
 

Nézz szét Karcag felett az egér mozgatásával vagy a telefon forgatásával a különleges drónfelvétel segítségével!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A magyar huszár:

A magyar huszár: a magyar huszár hungarikumnak számít. Nekünk, magyaroknak egyfajta nemzeti... Tovább

Rigó Jancsi

Rigó Jancsi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A rigójancsi egy hagyományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!