hirdetes

Rejtélyes szobrok a Balatonnál: Az emberi komédia szoborcsoport története

VN

Az emberi komédia szoborcsoport-már a neve is érdekes ennek a különös balatoni látnivalónak, ami Kővágőörsön található. Vajon hogyan került ide, ki csinálta, és milyen céljai voltak, van valami köze valóban a Stonhenge-hez, ahogyan a szóbeszéd járja? Ennek jártunk most utána!

 Az emberi komédia szoborcsoport története

A Kővágóörsi rejtélyes szobrok: Az emberi komédia szoborcsoport

Különös szobrok állnak a Balatont körülvevő varázslatos, festői helyszínen, a Balaton-felvidék festménybe illő vidékén, a Káli-medence közepén lévő Kővágóörs melletti Kornyi-tó partján, amik az emberi komédia csoport nevet viselik. Vannak olyan kirándulók, helyiek, akik párhuzamot vonnak a Stonhenge szoborcsoportjával is, és hát lehet is hasonlóságokat felfedezni, de attól tartunk, más irányban kell elkezdenünk keresgélni, ha az eredetére vagyunk kíváncsiak. Honnan erednek az emberszerű, 2-3 méter magas figurák, akik tekintetükkel belátják, és magabiztosan őrzik is a Káli-medencét?

Az emberi komédia szoborcsoport, azaz a Káli-medence őrzői

A Veszprém megyeiek a „káli Stonehenge” néven emlegetik az igen látványos szobrokat, de nem szabad ennek ellenére sem párhuzamot vonnunk a két alkotás között, mert elég kevés közük van egymáshoz. Igaz, mind a kettő kőből van, mégis más jellegűek. A Stonehenge a Kr. előtti 2000-es évekre tehető, vajon ez a szoborcsoport is ilyen régi lenne? Sejthetitek, hogy nem! 1986-ból származik a rejtélyes szoborcsoport. Az emberi komédia szoborcsoport Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült alkotása, ami valósággal őrzi a környéket. Lehet, hogy pont ebből a célból született. A környező 5 apró falu 7 tornyát tartják szemmel, és vigyázva őrzik azt. Nemcsak a turisták, kirándulók szeretik ezt a helyet, ez a különleges hely Jancsó Miklós rendezőt is többször megihlette: a szoborcsoport ezért szerepel a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is. 

hirdetes
hirdetes

Kirándulás az emberi komédia csoporthoz

A Káli-medence kellős közepén álló szoborcsoport egy igazi filmbeillő látvány, nemcsak a szobrok miatt érdemes ellátogatni ide, hanem azért, mert maga a környezet is csodálatos. A dimbes-dombos táj, a tó, a kilátás…Veszprémi Imre - aki egyébként világraszóló szobrász, aki főként Itáliában alkotott-, nem véletlenül választotta ezt a helyet érdekes szobrainak! Közvetlenül a Kornyi-tó mellett található a szoborcsoport, az autóval érkezők tudnak a közeli lovardánál parkolni, és onnan gyalogosan pikk-pakk felkeresni, de túra útvonal is halad itt. A túrázóknak a Theodora-tanösvényt ajánljuk, ami a Kékkútról indulva vezet végig a mesés Káli-medencén.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna kavics

Duna kavics: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Igazi retro édességnek számít,... Tovább

Kékfestés

Kékfestés: A kékfestés egy textíliákon alkalmazott színmintázási technológia, amely nevét... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!