hirdetes

Mesemondó fesztivált tartanak a Karinthy Színházban

VN

A színházak szerelmeseinek ez az év igazi csodaév a Színházi Olimpiának köszönhetően. Hiszen a 2023-as 10. Színházi Olimpia házigazdája Magyarország. A Karinthy Színház is részt vesz az áprilisban kezdődő 10. Nemzetközi Színházi Olimpián; a teátrum Mesemondó fesztivált rendez, emellett színházi alkotóműhelyeket, a Teatro Tascabilét és a Yorick Stúdiót látja vendégül.

 Mesemondó fesztivál Karinthy Színház 2023

A mese a legősibb "stand up"

A közleményben Olt Tamást, a Karinthy Színház igazgatóját idézik, aki kiemelte: a legősibb előadóművészeti ág a mesemondás, történetmesélés, amely a világon mindenhol virágzó műfaj, és egy mesemondó akár egész kultúrákat képviselhet.Mint fogalmazott, a mese a legősibb "stand up". "Úgy éreztem, hogy összekötő ereje miatt ez egy fontos küldetés, hiszen nemzeteket, kultúrákat fűz össze, ezáltal korokat és lelkeket egyesít" - idézik az igazgatót.

Halgassuk meg egymás meséit!

Berecz András, a Nemzetközi Mesemondó Fesztivál szakmai vezetője három kollégáját-barátját hívta el a Karinthy Színházba, az észt, görög és skót ének-, és mesemondókat tolmács segítségével hallhatja a közönség. "Ehhez a műfajhoz türelem kell" - idézik Berecz Andrást, aki hozzátette: feladata a műfaj népszerűsítése, és az érdeklődőknek ízelítőt adni más kultúrák történeteiből különböző előadásmódokban.

hirdetes
   

"Ha egymás meséit hallgatjuk, a leglényegesebb vallomással találkozunk, amit egy nép adhat magáról" - fogalmazott, kiemelve: bár minden ember mélyen egyforma, mégis, ahogy egy közösség rögzíti a valóságot, ahogy formát talál az érzéseinek és gondolatainak, a legkülönfélébb lehet.


hirdetes
Mire lehet számítani a Mesemondó fesztiválon?    

Berettyán Nándort, a Karinthy Színház művészeti vezetőjét is idézik, aki elmondta: vendégül látják a bergamói Teatro Tascabile színház társulatát is, akik az antropológiai színház képviselői, Eugenio Barba és Jerzy Grotowski világhírű rendezők szellemiségének ápolói. A társulat szürreális, tragikomikus előadása, amelynek címe Yoricks, kevéssé a nyelvre, sokkal inkább a vizualitásra, a gesztusokra és a mozgásra épül - áll a közleményben.
   

Mint írják, a színházban a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című előadásával mutatkozik be. A társulat vezetője és az előadás rendezője Sebestyén Aba, aki számos alkalommal rendezett már Budapesten, szakmai és közönségsikert aratva. Mint a rendezőt idézik, az előadás a romániai német kisebbség történetének három nagy eseménye köré szerveződik: az 1944-45-ös szovjet deportálás, majd az 1989-90-es forradalom utáni tömeges kivándorlás és a 2007-es európai uniós csatlakozás történelmi fordulópontjait átélő emberek valós elbeszélésein alapul.
   

Kulcsár Editet, a Színházi Olimpia Kft. ügyvezető igazgatóját is idézik, aki elmondta: a 10. Színházi Olimpián 58 ország, 400 társulat 750 előadással 7500 fellépővel vesz részt, a programok országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg. További programokat a hivatalos oldalon tudsz böngészni, ITT VAN a részletes programnaptár!

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon: A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen... Tovább

Mézga család

Mézga család: A Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!