hirdetes

27 különböző helyszín, 300 program a Savaria Történelmi Karneválon

VN

Huszonhét helyszínen 300 programmal várja az érdeklődőket augusztus 24. és 27. között Szombathelyen a XII. Savaria Történelmi Karnevál, Közép-Európa legnagyobb jelmezes, históriás karneválja  írta az MTI a rendezők által kiadott közlemény alapján. Egyedülálló rendezvény lesz, amit idén sem érdemes kihagyni!

 Savaria Történelmi Karnevál 2023

Szombathely Magyarország legrégebben lakott városa

 Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: Szombathely Magyarország legrégebben lakott városa, amelynek történelmi múltja kötelez. "A karnevál a múlt tisztelete, a jelen jó megélése és egyfajta jövőbe vetett hit, a folytonosság hite, hogy Savaria a mai Szombathely volt van és lesz" - mondta.
   

A  Savaria Történelmi Karnevál helyszínei

Nem változtak a karnevál fő helyszínei: idén is lesz Fórum Színpad, kinyit az Öreg Város Vására, a Thália kertje, a Művészetek utcája, a Borok utcája, a Sörtér, várja az érdeklődőket a római légiók táborhelyéül szolgáló és gladiátorküzdelmeknek helyet adó Történelmi Témapark is - sorolta.
   

A  Savaria Történelmi Karnevál programjai

Horváth Soma, Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte: a hagyományos karneválnyitó ceremónia után augusztus 24-én, pénteken este a Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét a kulturális programok sora, amelyek mellett a karnevál ideje alatt számos kísérőprogram is zajlik majd a városban. Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, a karnevál főszervezője a részleteket ismertetve elmondta: erősíteni kívánják a karnevál históriás, történelmi jellegét, a változás a jelmezes karneváli felvonuláson és a  Történelmi Témaparkban zajló eseményeken lesz tetten érhető.

hirdetes
   

Egyedülálló históriás, karneváli hangulatra kell számítani

Szavai szerint idén nyolc történelmi hagyományőrző csoport, száz római vértbe öltözött harcos, köztük osztrákok, olaszok és németek is részt vesznek a harci játékokban és bepillantást engednek az 1., 3. és 4. századi légiók tábori életébe. A karnevál fő látványossága változatlanul a péntek esti és szombat esti jelmezes fáklyás felvonulás lesz, amely idén egy győztes hadvezér bevonulását, diadalmenetét jeleníti meg. Őt követik a különböző történelmi korokat megelevenítő jelmezes csoportok több száz résztvevővel - fűzte hozzá.

hirdetes

   

Könnyűzenei fellépők a Savaria Történelmi Karneválon

A karnevál napjaiban egymást követik majd a különböző könnyűzenei programok, fellép például a Carson Coma, látható és hallható lesz a török zenét játszó Nasip Kismet, Robbie Williams dalait szólaltatja meg az Isis Big Band, fellép az improvizatív zenét játszó Random Trip, örökzöld slágereket ad elő a Szirtes Folk Band, a zárónapon pedig nagyszabású koncertet ad az alapításának 30. évfordulóját ünneplő, szombathelyi gyökerekkel rendelkező Anima Sound System.
   

Gyerekprogramo a Savaria Történelmi Karneválon

A legkisebbeket bábszínházi előadásokkal várják a Kalandvárban este a Thália kertjében már felnőtteknek szólnak a színházi előadások, de nem marad el a Történelmi témaparkban a Tüzes játék sem. Ismét lesz Zsidó Udvar, a Folk Udvarban pedig a néptánc és népzene kedvelői láthatják az Ungaresca Néptáncegyüttest és hallgathatják meg a Koprive tamburazenekart - tette hozzá a szervező. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a Karneválszínház keretében a vármegyeháza udvarán augusztus 17. és 26. között Fábián Péter Asszonyfarsang című helytörténeti komédiáját mutatják be.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Matyó hímzés

Matyó hímzés: Az egyik leghíresebb tradícionális magyar hímzésfajta. Leginkább az... Tovább

Zágráb

Zágráb: Zágráb Horvátország fővárosa és a Zágrábi főegyházmegye székhelye az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!