hirdetes

10 dolog, amiben a drónok nagy segítségünkre lehetnek!

Rengeteg negatívumot hallunk a drónokról nap, mint nap... Pedig helyesen kezelve ezek a gépek életmentőek is lehetnek! Mutatunk 10 területet, ahol igazán nagy segítségére vannak az emberiségnek! 

10 dolog, amiben a drónok nagy segítségünkre lehetnek!

A „drónok” szó hallatán a legtöbb embernek két dolog jut eszébe: repülő szerkezetek, amiket (A) kamerázásra, (B) katonai célokra (támadások, megfigyelés, stb.) használnak. Habár tény, hogy ez a két terület, amelyekben a legelterjedtebb a drónok használata, számos iparág van, ami kifejezetten a dróntechnológia előrehaladtának köszönheti fejlődését.

Pedig nagyon sok negatívumot hallunk ezekről a szerkezetekről – de ez csupán a felelőtlen használatnak köszönhető. Ha Te is szeretnél megismerkedni ezekkel a csodálatos gépekkel, akár reptetnél is ilyet – akár üzleti céllal, akár csak hobbi szinten is – ITT megtalálod a legjobb DJI drónokat ma a piacon, amik biztosan nem fognak csalódást okozni! Csak egy valamit kérünk: valóban felelősségteljesen, odafigyeléssel, szabályosan használd a gépet – és akkor biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz gond. 

De miben is segítenek a drónok többek között az emberiségnek? Azon kívül, hogy rendkívül sok jó üzleti lehetőség rejlik bennük még mindig, ezeken a területeken forradalmi újításokra kerülhetett sor segítségükkel!

1. Vészhelyzet-kezelés

A kameratechnológia fejlődése jelentős hatással volt a drónok fokozódó használatára különböző területeken. A hőérzékelő kamerával felszerelt készülékek például életmentő segítséget nyújtanak azoknak a vészhelyzet-kezelő csapatoknak, akiknek rossz látási viszonyok között kell rátalálniuk egy baleset áldozataira.

2017-ben a Land Rover összeállt az osztrák Vöröskereszttel, és egy kifejezetten különleges bevetésekre tervezett autót készítettek, amihez egy hőérzékelő kamerával ellátott drón is tartozik. Az jármű különlegessége, hogy tetején egy beépített drón leszállópálya található, amire a repülő készülék menet közben is képes leszállni. A „Project Hero” becenévre hallgató, egyedi kialakítású Land Rover Discovery célja felgyorsítani a vészhelyzetekre reagáló csapatok munkáját.

Több vállalat és egyetem is dolgozik saját vészhelyzetekben bevethető drónkészülékein. A Flyability például egy kifejezetten ütközésálló drónon dolgozik, amivel olyan szűk helyekre is magabiztosan beférkőzhetnek a szakemberek, amikkel a vészhelyzetekre kirendelt csapatoknak gyakran számolniuk kell.

A Deft University of Technology már tesztel egy olyan drónt, amely defibrillátorokat lenne képes szállítani a bajba jutottaknak szükség esetén. A meglévő vészhelyzet-kezelő infrastruktúra fejlesztésével a drónok drasztikusan csökkenthetnék a későn érkező segítség okozta halálozások számát.

2. Katasztrófa-elhárítás és humanitárius bevetések

A vészhelyzet-kezelésen kívül a drónok több esetben is bizonyították hatékonyságukat természeti katasztrófák után. A hurrikánok, földrengések, és egyéb katasztrófák sújtotta területek megközelítése gyakran nehézkes vagy életveszélyes, a drónok azonban gyors és feláldozható eszközök, amik ideálisak a kárfelmérésre, a bajba jutottak felkutatására, és segédcsomagok kézbesítésére is. Bizonyos esetekben még segíthetnek is megelőzni az ilyen helyzeteket.

hirdetes

A különleges hőérzékelő kamerákkal felszerelt drónok segítségével a szakemberek például rendszeresen ellenőrizhetik egy erdős terület különböző részeinek hőmérsékletét, hogy időben azonosítsák a szokatlanul meleg, és erdőtűzre hajlamos területeket.

3. Környezetvédelem

Az orvvadászat és az éghajlatváltozás világszerte pusztítja az élővilágot. Szerencsére a környezetvédők egyre több helyen igyekeznek haladni a korral, és új, innovatív módszereik között a drónhasználat is szerepel. A drónok segítik az ökoszisztémák megfigyelését – például lehetővé teszik az állatok vándorlási szokásainak feljegyzését, vagy éppen a mintavételezést egy nehezen megközelíthető vízforrásból.

4. Betegségmegelőzés

Az állatok követésével a szakemberek a fertőzések terjedését is nyomon követhetik. A London School of Hygene and Tropical Medicine például drónok segítségével figyelte a makákók vonulását a Fülöp-szigeteken, Palawan területén, ahol a maláriát aktív fenyegetésként tartják számon. Az állatok követése értékes adatokat kínált a szakembereknek a fertőzés lehetséges mozgásáról, illetve az állatokról emberekre való átterjedéséről.

A Microsoft is része a küzdelemnek: az informatikai cégóriás drónok segítségével gyűjt be szúnyogokat a fertőző betegségek kutatása céljából. Ezekkel az erőfeszítésekkel a jövőben akár teljesen el lehetne kerülni a járványok kialakulását, vagy legalább is időben reagálni lehetne rájuk, mielőtt igazán súlyos méreteket öltenének.

5. Időjárás előrejelzés

Ahogy az éghajlatváltozás egyre súlyosabb problémát jelent világszerte, a kutatók új technológiákat vetnek be az adatgyűjtés céljából. Ma a legtöbb adatot mozdulatlan mérőállomások, vagy műholdas rendszerek szolgáltatják, azonban a drónok egy sokkal sokoldalúbb, olcsóbb kiegészítést kínálnak ezen megoldások mellé – például kialakulások közben képesek követni az időjárási jelenségeket.

A drónok nem csak a levegőben, hanem a vízfelszínen is segítik az időjáráskutatók munkáját. A Saildrone például egy olyan önálló hajószerkezettel állt elő, ami az óceánra jellemző időjárási viszonyokat és adatokat méri, és képes távvezérléssel helyet változtatni.

Ezek a készülékek mind segítenek jobban megismerni az időjárás sajátosságait, és ennek köszönhetően hamarosan képesek lehetünk sokkal pontosabban megjósolni a várható viszonyokat.

6. Hulladékkezelés

Habár az újrahasznosítás és a természetesen lebomló anyagok használata némileg segít fellépni a globális hulladékprobléma ellen, a szemét még mindig óriási problémát jelent az emberiség és bolygónk számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a szakemberek új eszközöket vethetnek be a hulladékgyűjtés terén: speciálisan kialakított drónokat. Ezek a vízi járművel már most sokat segítenek óceánjaink megtisztításában.

hirdetes

7. Energiagazdálkodás

Ugyan kezdünk átállni a megújuló, alternatív energiaforrásokra, a legtöbb energia továbbra is a fosszilis anyagok felhasználásából származik. Az olaj és a gáz kitermelésére, finomítására, szállítására, és feldolgozására használt infrastruktúra ellenőrzése az iparág fontos részét képezi, hiszen csak így biztosítható, hogy e módszerek minimális kihatással vannak a környezetre.

Ezeket az ellenőrzési munkálatokat ma már sokkal biztonságosabban el lehet végezni drónok segítségével. A Sky-Futures nevű cég kifejezetten olyan repülő drónokra specializálódott, amelyek olaj- és gázrendszerek megfigyelését teszik lehetővé, és a világ nagyobb kitermelőcégei már most használják ezeket a készülékeket offshore egységeik ellenőrzésére.

8. Építkezések

A drónok kifejezetten népszerűek az építkezési cégek köreiben is, hiszen kiválóak az építkezési munkálatok megtervezésére, ellenőrzésére, és kiértékelésére. A drónok által rögzített adatokhoz speciális szoftvereket is elérhetők már, amelyek a rendszeresen érkező adatok alapján képesek elemezni az építkezés folyamatát. Kétségtelen, hogy a talajszinti ellenőrzések mindig is az építkezési projektek szerves részét képezik majd, de a drónok új perspektívát kínálnak a mérnökök és építészek számára. A kameratechnológiák az épületek megfigyelésén kívül például lehetővé teszik a környező talajfelszín elemzését.

9. Ingatlanfotózás

A drónokat egyre több helyen használják ingatlanok légi fotózására és videózására. Egyre több cég és vállalkozó kínál kifejezetten légi felvételes csomagokat lakossági és kereskedelmi ingatlanok számára.

Habár ezek első sorban szabadtéri felvételek az ingatlanok külsejéről, a kisebb méretű drónok látványos beltéri felvételekre is lehetőséget kínálnak a nagyobb helységekben, például 360°-os panorámaképeket, vagy bemutatóvideókat.

10. Filmipar

A filmipar az elsők között kezdte el használni a dróntechnológiát. A speciálisan kialakított, profi kamerákat is szállítani képes drónok olyan felvételeket tesznek lehetővé a rendezők számára, amelyeket korábban veszélyes, drága, vagy túl bonyolult lett volna kivitelezni. Ezzel komoly összegeket lehet megspórolni a filmkészítés során, ráadásul az ilyen szerkezetek a független filmstúdiók számára is elérhetővé tették azokat a felvételeket, amikhez korábban csak a nagyobb költségvetésű projekteknek volt hozzáférésük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Zirci Ciszterci Arborétum

Zirci Ciszterci Arborétum:  A Zirci Arborétum hazánk legmagasabban fekvő... Tovább

Lecsó

Lecsó: az egyik legegyszerűbb és egyben legfinomabb szezonális ételünknek számít.A paprikás... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!