hirdetes

10 dolog, amit nem tudtál Houdiniről

Puskás Rékka

Ki ne ismerné a világhírű Harry Houdini nevét? Aki a földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművészeként vált világhírűvé? De azon kívül, hogy szinte bármilyen szorult helyzetből kiszabadult, mi tudsz még róla? Nem is olyan sokat, ugye? Ebben a cikkben mutatok 10 érdekességet Houdiniről – te hányat ismersz közülük?

Te tudtad ezeket a dolgokat Harry Houdiniről?

1. Érdekesség Harry Houdiniről

Az egész világon ismerik a nevet: Harry Houdini. Azonban nem ezen a néven született, a napvilágot ugyanis Budapesten látta meg 1974-ben, méghozzá Weisz Erik néven. A család azonban még kisfiú korában az USA-ba emigrált, ő maga ott nőtt fel, és világ életében valódi amerikainak tekintette magát.

2. Érdekesség Harry Houdiniről

A mestere Jean Eugene Robert-Houdin francia mágus volt, akitől rengeteget tanult, később pedig az ő tiszteletére vette fel a Houdini nevet is.

3. Érdekesség Harry Houdiniről

18 éves korában már 3 perc 45 másodpercig vissza tudta tartani a lélegzetét a víz alatt. Szorgalmasan gyakorolt, hogy ezt a határt még kijjebb tolja, ehhez egy, az otthonában lévő nagy kádban gyakorolt. Ugyanebben a kádban dolgozta ki a legtöbb vízalatti szabadulós számát is.

4. Érdekesség Harry Houdiniről

Sikerének kulcsa a határtalan képzeletében, hihetetlen testi erejében, rugalmasságában, hajlékonyságában és a különböző zárak, csomók és egyéb szerkezetek felnyitásában való elképesztő jártasságában keresendő. Emellett pedig képes volt akár 4 percig visszatartani a levegőt, bár ennek ellenére gyakran csak pillanatokon múlt az élete, és nem volt ritka az sem, hogy a produkciót követően elájult.

hirdetes

5. Érdekesség Harry Houdiniről

Karrierje előrehaladtával egyre látványosabb számokkal rukkolt elő, és újra meg újra lenyűgözte a közönségét. Az ilyen számokban lezárt, mindenféle folyadékokkal telitöltött konténerekből, tartályokból menekült, ilyen volt például, amikor egy sörrel teli hordóból, vízzel teli tejeskannából, vagy leszögelt és víz alá merített ládából szabadult ki.

hirdetes

6. Érdekesség Harry Houdiniről

Néhány kivételt leszámítva – ilyen a híres elefánt-eltüntetés – a trükkjeit ő maga találta ki, tervezte meg, legfeljebb egy-két segédet avatott be, ha nagyon muszáj volt. Titoktartását olyan komolyan vette, hogy a legtöbb mutatványát, szabadulását a mai napig nem tudjuk megfejteni.

7. Érdekesség Harry Houdiniről

Houdini nem szerette a spiritisztákat, csalóknak, szélhámosoknak tartotta őket, olyannyira, hogy még egy törvényjavaslat benyújtását is támogatta, amely betiltotta volna a szeánszokat és a jövendőmondást.

8. Érdekesség Harry Houdiniről

Amikor Európába látogatott, teljesen magával ragadta a repülés, így aztán 1909-ben vásárolt is magának egy francia gyártmányú kétfedeles repülőgépet, és az elsők között szerezte meg a pilótaengedélyét.

9. Érdekesség Harry Houdiniről

1926-ban – állítólag – két diák felkereste Houdinit, aki azzal kérkedett nekik, hogy minden ütést kiáll. Erre az egyik diák minden előzetes figyelmeztetés nélkül kétszer erősen hasba vágta, a művésznek viszont nem volt ideje felkészülnie az ütésekre. A tervezett műsorát még előadta, de már közben sem érezte jól magát, utána tovább romlott az állapota, de mire kórházba került, már nem lehetett mit tenni. Valószínűleg az ütések miatt súlyosan megsérült a vakbele.

10. Érdekesség Harry Houdiniről

A Budai várban található egy kiállítás, a House of Houdini, ahol bemutatják a művész életútját és munkásságát, és ez egész Európa egyetlen Houdini-múzeuma.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Szekszárdi borvidék

Szekszárdi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A szekszárdi borvidék Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Hírek Magyar Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!