hirdetes

10 érdekes tény Erdélyről, amiket eddig te sem tudtál

VN, ZH
Erdélyi érdekességek: 10 tény Erdélyről

#5: A legendás pálinka

Azt tartják, a legfinomabb gyümölcspálinkát Erdélyben főzik. Én ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, ha arra jársz próbáld ki, és döntsd el magad. De a megfelelő mennyiségre azért figyelj oda, mert elég erős alkoholtartalma szokott lenni ezen a vidéken!

#6: A világ legszebb útja Erdélyben van

Erdély a lege hazája lenn? Mindenesetre sokak szerint itt található a világ legszebb útszakasza, ami hegyeken, völgyeken, hidakon, és persze csodaszép tájakon, mintegy 90 kilométeren keresztül vezet. A Transzfogarasi út egészen pontosan 578 hídon és viadukton vezet át, szerintem ebből már gondolhatjátok, hogy mennyire varázslatos élmény lehet itt áthaladni. 

hirdetes

#7: Kis-Szibéria

Erdélyben vannak nagyon hideg területek is, ahol tényleg nem viccelne a -30 fokkal, itt található az egész Kárpátmedence leghidegebb területe, a hegyközi medencéknél Székelyföldön, itt tényleg nem ritka télen a -30 fok körüli hőmérséklet. 

#8: A medve nem játék

„A sör nem alkohol, a medve meg nem játék”- biztosan ti is ismeritek ezt a mondást. Erdélyben közel 5000 medve él vadon. Ez annak köszönhető, hogy egész Európában a Keleti-Kárpátok erdőségeiben maradt fenn a legváltozatosabb növény- és állatvilág, ami csodaszép, de néha egy kicsit veszélyes is. Egy biztos, nem érdemes nagyon egyedül ismeretlen erdős vidékeken bojongani. 

hirdetes

#9: A Duna és a Tisza harca

Egészen meglepő volt számomra, amikor azt olvastam, hogy habár Erdély teljesen a Duna vízgyűjtő területe, mégis az Olt folyó kivételével az összes folyója a Tiszába torkollik. 

#10: A híres vendégszeretet

Na jó ez kicsit kakukktojás, mert ezt feltehetően mindenki tudta, hiszen az erdélyiek híresek a vendégszeretetükről. Itt járva egyáltalán nem kell meglepődni, ha valaki magyarul szól hozzánk, finom falattal, netalán a híres erdélyi pálinkával kínál, ez is egy nagyon jó ok, hogy miért éri meg ide elutazni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Jagello ház

Jagello ház: A Jagelló-ház litván származású lengyel királyi dinasztia, melynek tagjai... Tovább

Frakk a macskák réme

Frakk a macskák réme: Sok gyerek kedvence volt a 80-as, 90-es években. A Frakk, a macskák réme... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Magyar történelem Magyarság Történelem Utazás