hirdetes

10 érdekesség Sissiről, azaz Erzsébet császárnéról – te tudtad ezeket?

Puskás Rékka, ZH

Ki ne ismerné Sissi hercegnőt, a bajor születésű császárnét, aki Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach néven látta meg a napvilágot. Életének egyes mozzanatairól mind tudunk, azonban számos érdekesség van a hercegnő kapcsán, melyek kevésbé közismertek – ezekből mutatok most 10-et. Te hányat ismertél közülük?

Érdeességek Sissi hercegnőről

1. érdekesség Sissiről

Sissi 8 testvére közül harmadikként született karácsonykor, 1837. december 24-én, ráadásul foggal, ami a néphagyomány szerint rendkívüli szerencsét és különleges képességeket jelent. Többek között például a sámánok, táltosok egyik ismertetője is volt a foggal születés.

2. érdekesség Sissiről

Őt tartották életében Európa legszebb asszonyának, valódi szépségkultusz épült köré. 172 cm-éhez a súlya sosem ment 50 kg fölé, de az 50 – centiméterekben – jellemezte a derékbőségét is. Hogy megőrizze alakját, ebédre általában csak levest evett, és sokat mozgott. A koplalás következtében azonban vérszegénység alakult ki nála, ami krónikus fáradtsággal párosult.

3. érdekesség Sissiről

Bár valódi divatikon és a szépség megtestesítője volt, Sisii hercegnő fogai hamar megromlottak, megfeketélltek. Ebben az sem segített, hogy a császárné meglehetősen édesszájú volt – a kedven finomsága például az ibolyafagyi volt. A fogait nagyon szégyellte, társaságban inkább csukva tartotta a száját, nem beszélt, vagy ha igen, zsebkendővel takarta el a száját. Mivel keveset szólt, sokan butának tartották.

hirdetes

4. érdekesség Sissiről

De egyáltalán nem volt buta, számos különböző nyelven beszélt, a politikában jártas volt, ráadásul nagyszerű volt a diplomáciai érzéke is.

5. érdekesség Sissiről

Azonban hiába volt érzéke a diplomáciához, a hagyományos kötelességei épp annyira nem érdekelték, mint császárnéi feladatai. Elsősorban csak magával törődött, nem igen érdekelte, mi történik a világban. Ez alól egyedül Magyarország volt a kivétel, minden befolyását bevetette, hogy Ferenc Józsefet rávegye a kiegyezésre a magyarokkal.

hirdetes

6. érdekesség Sissiről

Sokat sportolt, biciklizett, lovagolt, tornázott, hogy minél jobb formában maradjon, és minél inkább megőrizze karcsú alakját.

7. érdekesség Sissiről

Sissi hajkoronája a bokájáig ért, és sokszor okozott fájó kellemetlenséget, húzódó fejbőrt a császárnénak. A hajmosás-ápolás procedúra egy egész napot igénybe vett, erre kéthetente kijelöltek egy napot. Ráadásul minden fésülködés után megszámolta a kihullott szálakat, és nagyon dühös tudott lenni, ha túl sokat talált – a cselédek ezért igyekeztek a szoknyájuk, kötényük ráncaiba rejteni a hajszálakat.

8. érdekesség Sissiről

Egyszer, amikor Korfu szigetén tett látogatást, a bal vállára csináltatott magának egy horgony mintájú tetoválást.

9. érdekesség Sissiről

Sissinek saját tehenészete volt. Bizony! Amikor hajóútra indult, általában magával vitt két tehenet és egy kecskét, hogy mindig legyen kéznél friss teje.

10. érdekesség Sissiről

Sissi volt az első olyan nő, aki nyilvánosan felvállalta a női ciklussal járó nehéz napokat. Ilyenkor nem volt hajlandó nyilvános szereplésre, sem pedig nehéz, fűzős ruhákat viselni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hímnusz

Hímnusz: A magyar nép „balladája”, a legszebb magyar mű. A Hymnus, a' Magyar... Tovább

Kulcsár Győző

Kulcsár Győző: Magyarországnak 3 4-szeres olimpiai bajnoka van, Kulcsár Győző az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem