hirdetes

10 látnivaló, amit meg kell nézned, ha Pécsre látogatsz

Puskás Rékka
10 látnivaló, amit meg kell nézned, ha Pécsre látogatsz

Modern Hungarian Gallery


A Modern Hungarian Galleryben 1850 óta tekinthetők meg a művészeti remekek. Több mint 12 ezer alkotás található itt, olyan művészektől mint Hollósy Simon, Uitz Béla és Márffy Ödön. Az intézmény Pécs modern művészi oldalával ismerteti meg az érdeklődőket, akik a különböző művészeti korszakokat időrendben fedezhetik fel. Modern, avantgárd és más alkotások várják a művészetek kedvelőit ebben a különleges galériában.

Csontváry Múzeum


A múzeum Magyarország egyik leghíresebb művésze, Csontváry Kosztka Tivadar (1856-1919) emlékét őrzi és az ő munkásságának bemutatására épült. A múzeum 1979 óta működik egy neoreneszánsz épületben, és időrendben vezeti végig a látogatókat Csontváry művészi munkái között. A festőművész munkáit csak halála után öt évvel ismerték el igazán – minden stílusa és inspirációja megjelenik a kiállítás keretei között rajzain és festményein keresztül. Többek között olyan híres alkotásait tekinthetjük meg itt, mint a Baalbek vagy a Magányos cédrus.

Zsolnay-kút


A Zsolnay-kutat Zsolnay Vilmos emlékét jelképezi. Mivel a város többek között Zsolnaynak köszönheti hírnevét, így nem meglepő, hogy egy látványos kutat is dedikáltak neki a városban. A kutat Zsolnay fia, Miklós adományozta a városnak 1908-ban, majd Pilch Andor tervezte meg egy évvel később. A kutat azonban csak 1930-ban készítették el, és ma a Széchenyi téren tekinthető meg négy méter magas pompájában. A kút két oldalán a város címerei láthatók, míg a másik két oldalon a Zsolnay gyár jelképét találjuk.

hirdetes

Pécsi Nemzeti Színház


Pécs a magyar színházkultúra egyik legjelentősebb központja, ami nem meglepő, hiszen 1786 óta rendeznek itt színházi előadásokat. A színház 1895-ben nyitotta meg kapuit, és Láng Adolf illetve Steinhardt Antal építészek munkáját dicséri. Az épületet azóta már felújították, hogy az emberek még sokáig élvezhessék elképesztő látványát és a benne tartott színvonalas előadásokat. A színházban egy négyszintes zenekari árok, egy forgatható színpad és korszerű videó- és fénytechnika is működik. Az érdeklődők a klasszikus darabok színes listájából válogathatnak, így mindenki talál magának megfelelő szórakozást ebben a színházban.

Kodály Központ


A Kodály Központot nem csak Magyarország, de egész Közép-Európa legjobb zenei helyszínei között tartják számon. A 2010-ben megnyílt központot Cságoly Ferenc és Keller Ferenc tervezték. Az épület Pécs technikai és zenei fejlődésének fontos jelképe. A központ számos komolyabb előadásnak adott otthont – fellépett például a Kronos Quartet és Al Di Meola is. Az épületet úgy alakították ki, hogy számos zenei stílus (akár opera vagy pop) képviselői számára is megfelelő helyszínt biztosítson a maximális élmény garantálásához.

hirdetes

Király utca


A Király utca Pécs szívében található. Ez a város egyik leggyakrabban járt utcája, hiszen mindig tele van élettel. Számos hangulatos kávézó és üzlet található itt, ezért érdemes legalább egyszer végigsétálni rajta, ha az ember Pécsre látogat. Az utcát barokk stílusú épületek szegélyezik, és csupán néhány perc eljutni innen a város többi különleges látnivalójához, amelyek közül néhányat már felsoroltunk.

Memi pasa fürdője


Memi pasa 1880-ban lerombolt fürdője a legöregebb, még ma is fellelhető török fürdő Pécsett. A ma már kiállításként felfedezhető romokról és a fürdő feltárásáról többet tudhatnak meg itt a látogatók, illetve az ország többi hasonló jellegű fürdőjéről is informálódhatnak. 1880 óta barokk otthonként volt használatban, és csak az 1970-es években került valódi feltárásra.

Neked melyik az alábbiakból a kedvenc Pécsi látnivalód?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1989. október 23.

1989. október 23.: Október 23 nem csak a Forradalom és Szabadságharc kirobbanásának napja,... Tovább

Csapatépítő tréning helyszín

A tréning helyszín kiválasztása fontos feladat, hiszen, mint minden eseménynél, ebben az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Szórakozás Utazás