notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

13 éve lincselték halálra Szögi Lajost

hirdetes

13 éve lincselték halálra Szögi Lajost

KG
13 éve lincselték halálra Szögi Lajost

Viták az esemény kapcsán

Az eset ismét előtérbe tolta a cigánybűnözés problémáját, valamint a cigányok egy részének gyakran óriási szociális, anyagi és erkölcsi elmaradottságát a többségi társadalomtól és beilleszkedési nehézségüket. Ezenkívül széles körben újonnan megemlítették a halálbüntetés visszaállítását, amit már nemcsak ezzel a különösen kegyetlen gyilkossággal indokoltak.

Az ügy kapcsán indult eljárásban résztvevő nyolc gyanúsított közül a kislány apja később, 2007 februárjában százmillió forint nem vagyoni kártérítésre és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabására nyújtott be keresetet, mivel ügyvédje érvelése szerint „a bíróság és az ügyészség a »meglincselte, meglincselték« kifejezéseket használta”, mely „pedig sértette védence személyiségi jogait, hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint a romák megítélését a közvélemény előtt, és emellett akár az ítélkezési folyamatot is befolyásolhatja”. A keresetben többek között megjelölt Miskolci Városi Bíróság, illetve a megyei főügyészség – mivel nem jogi személyek – nem perelhetők, így az erről született jogerős döntés értelmében ellenük per nem indítható. A döntés után a keresetben megjelölt alpereseket az ügyben eljáró intézményekről az ügyben eljáró bírókra, ügyészekre változtatta a gyanúsított ügyvédje.

hirdetes

A Legfőbb Ügyészség álláspontja szerint a „lincselés” szót köznapi jelentésének megfelelően alkalmazták nyilatkozataikban, másfelől az hivatalos iratokban nem szerepelt.

Számos cigány politikus és jogvédő a keresettől való elhatárolódásra szólította fel a lakosságot, mivel „az (…) nemcsak az olaszliszkai, hanem az egész ország romáinak és a cigányság megítélésének árt.”

2007 júliusában a felperes állítása szerint visszavonta a keresetet. A döntést nyilvánosan nem indokolták, az MTI információi szerint azért döntöttek így, mert nem akartak ellenérzést kelteni a romákkal szemben. Ügyvédjét azonban döntéséről elfelejtette értesíteni, így a per megindult. Külön érdekesség, hogy a romapage.hu internetes portálon is Lincselés Olaszliszkán cím szerepel.

hirdetes

2008 novemberében az egyik gyanúsítottat kiengedték a börtönből, mivel kiskorú volt a gyilkosság elkövetése idején, így két évnél tovább nem tartható előzetes letartóztatásban. Ezután házi őrizetben tartják majd fogva.

Szögi Lajos emlékezete

Szögi Lajos emlékére 2006-ban a gyilkosság helyszínén emlékművet avattak, 2011 óta pedig október 15-én emléknapot tartanak a településen. Ezen a napon gyászlobogókat helyeznek ki a falu közintézményeire. 2015-ben a tiszavasvári Zalka Máté utcát Szögi Lajos utcára nevezték át.

A történtek kapcsán Borbély Szilárd drámát írt, amely 2010 novemberében jelent meg a Kalligram folyóiratban. A művet 2015-ben állította színpadra a budapesti Katona József Színház, a Szögi család tiltakozása ellenére.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
204 174
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 697 746

Szótár

Széchenyi fürdő

Széchenyi fürdő: A Széchenyi gyógyfürdő, Budapest és egyben Európa legnagyobb... Tovább

Kond

Kond: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Kond az egyik közülük. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás