hirdetes

Ilyen volt az 1987-es nagy havazás

Sz. F. , ZH

Na igen, ma leesik pár centi hó és megáll az élet, késnek a vonatok, mindenhol dugók alakulnak ki, senki sem ér be időben a munkahelyre. Nézd meg, mennyi hó esett 1987-ben...kíváncsi vagyok, mi történne ma Magyarországon, ha ez megismétlődne. 

Hatalmas hó volt 1987-ben

Ismerős helyzet mindenkinek, aztán kinézel az ablakon és azt látod, pár centi az egész. Az MTI archívumában szerencsére van néhány kép arról, mekkora hó is esett 1987-ben. Tankkal szállították a kenyeret, bezártak az iskolák, megbénult az ország. AzIdőkép összefoglalójából kiderül, 1987. január 10-én este már szinte az egész országra kiterjedt a havazás, amely megszakítás nélkül folytatódott is ‒ három napon keresztül.

A sarkvidéki hideg levegő betörését heves szélviharok kísérték, a széllökések sebessége átlagosan 60-80 km/óra volt, de a Kisalföldön 100 km/órát meghaladó lökéseket is mértek. Az erős szél országszerte hatalmas hóakadályokat épített, és heves hófúvások is nehezítették a közlekedést. Január 12-én reggelre az ország túlnyomó részét már 20-40 cm-es, a magasabban fekvő területeket ennél is vastagabb hótakaró borította.

hirdetes

Eközben évszázados hidegrekordok dőltek meg, Budapesten például kora délutánra is csak -16,7 Celsius-fokig emelkedett a hőmérők higanyszála. A többnapos országos havazást követően, január 16-án a hegyvidékeken 50-77 cm közötti, míg a síkságokon átlagosan 20-50 cm közötti hótakarót mértek minden idők egyik legkeményebb telén. A következő oldalon még több képet és egy videót is láthatsz a havazásról! 

hirdetes

Fortepan / Bojár Sándor

Fortepan / Urbán Tamás

1987-es havazásFortepan / Szalay Zoltán

1987-es havazásFortepan / Szalay Zoltán

1987-es havazásFortepan / Szalay Zoltán

Nézd meg a videót is az 1987-es havazásról:
 

Forrás: kép forrása: Fortepan / Bojár Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debrecen

Debrecen Magyarország 2. legnagyobb városa, mint a területére, mind a lakosságára... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: A gulyás az egyik leghíresebb magyar ételnek számít, melyet külföldön teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!