hirdetes

Érdemes figyelni az eget, részleges napfogyatkozást láthatunk október végén!

ZH

Különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi október 25-én, részleges napfogyatkozás lesz látható az égen. Ennek alkalmából több csillagvizsgáló is megnyitja kapuit a közönség előtt, mutatjuk honnan csodálhatod meg a nem mindennapi látványt!

napfogyatkozás

Napfogyatkozás lesz október 25-én

Különleges égi jelenségnek lehet része az, aki dél körül jobban szemügyre veszi az eget, ugyanis október 25-én a Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető Magyarországról és körülbelül két órán át fog tartani a jelenség. A jeles alkalom adtán több magyar csillagvizsgáló is megnyitja kapuit, hogy onnan nézhessük a különleges égi jelenséget.

Fontos kiemelni, hogy nem ajánlott szabad szemmel ilyenkor pontosan a napba nézni, mindenképp viseljünk megfelelő védelemmel ellátott szemüveget, de egyébként a jelenség jól látható lesz szabad szemmel és távcsővel is egyaránt a déli órákban.

Napfogyatkozás 2022

A Földről nézve napfogyatkozáskor a Hold a Nap felé csúszik, így a Hold árnyéka a Földre vetül. Tudniillik, hogy a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, ezért mikor újhold van a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. Ezért számít olyan ritka eseménynek a napfogyatkozás, ami egy különleges alkalom az emberek számára.

Hogyha teljes napfogyatkozásról beszélünk, a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, amit viszont október 25-é fogunk látni az csak részleges napfogyatkozás lesz, így egyértelműen a napkorong csak egy részét fogja a Hold kitakarni, de így nagyon látványos jelenségnek lehetünk részesei, hogyha a déli órákban az eget kémleljük.

hirdetes

Ehhez hasonló napfogyatkozás utoljára 2015-ben volt, amikor a Hold 59 százalékát takarta ki a Nap területének és a számítások szerint a következő hasonló volumenű napfogyatkozás csak 2027-ben lesz augusztus 2-án, amikor Magyarországról nézve 47 százalékosan fog kitakaródni a Napunk. Tehát bátran jelenthetjük, hogy ez egy igencsak ritka és különleges esemény, ezért nem érdemes róla lemaradni.

hirdetes

Napfogyatkozás Magyarország 2022

Budapestről nézve az október 25-ei napfogyatkozás 11 óra 18 perckor kezdődik, ugyanis akkor lép majd a Hold a napkorong elé. A legnagyobb fázisát 12 óra 25 perckor éri majd el, ebben az időpontban Budapesten a Nap átmérőjének mintegy 44 százalékáig fog a Hold sziluettje behatolni.

A csillagászok szerint nagyon ritka, hogy a Nap és a Hold látszó átmérője az égen szinte pontosan ugyanakkora, a Hold ugyanis éppen annyiszor van hozzánk közelebb, ahányszor kisebb a Napnál.

Ne felejtsd el a megfelelő védekezést!

Mivel a jelenség szabad szemmel is látható lesz, ügyelnünk kell a szemünk biztonságára is. Érdemes beszerezni a távcsőboltokban kapható napfogyatkozás-néző szemüvegek és vizuális napszűrő fóliák valamelyikét, amelyek tökéletes védelmet nyújtanak, de akár használhatunk DIN 14-es fokozatú hegesztőszemüveget is, hogyha szeretnénk látni az égi csodát.

A legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet. Távcsövekhez napszűrő fólia használatát ajánlják.

Csillagászatok Magyarországon 

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban is várják a látogatókat és különleges távcsöves programokkal készülnek a részleges napfogyatkozás megfigyelésére, de ellátogathatunk a Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervetóriumába, a Balaton Csillagvizsgálóba, a Canis Minor Obszervatóriumba, a Debreceni Agóra mobil planetáriumba, Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálójába Miskolcon, az Egri csillagdába, Gothard Jenő Asztrofizikai Obszervatóriumába Szombathelyen, Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgálóba, a Hegyháti Csillagvizsgálóba, a Hortobágyi csillagdába, a Kis Göncöl Csillagdába, ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetbe Budapesten, Bakonybélen a Pannon Csillagdába, de akár a Zselici Csillagparkba is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túzok

Túzok:  nemzeti értékünk, szigorúan védett állatok közé tartozik. A túzok a... Tovább

Sziklakórház Múzeum Atombunker

Sziklakórház Múzeum Atombunker: A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Programajánló