hirdetes

3 egyszerű és gyors sütemény a húsvéti asztalra – édesszájúaknak

TK
Édes sütemények húsvétra

2.    Villámgyors répatorta


Hozzávalók (8 adag)


Tésztához


-    30 dkg finomliszt, vagy rétesliszt
-    30 dkg reszelt sárgarépa
-    3 db tojás
-    25 dkg porcukor
-    1,5 dl olaj
-    1 csomag sütőpor
-    1 csomag vaníliás cukor
-    fahéj, reszelt citromhéj ízlés szerint


Mázhoz


-    10 dkg porcukor
-    1 db tojásfehérje
-    1 teáskanál citromlé
-    2 evőkanál vaj


Kavarjuk ki a cukrot a tojássárgákkal, illetve az olajjal. Adjuk hozzá az apróra reszelt répát, majd a vaníliás cukrot, végül a sütőporos lisztet. Kavarjuk őket össze alaposan. Ízesítsük kis fahéjjal, citromhéjjal ízlés szerint.
Keverjünk habot a tojásfehérjékből, majd óvatosan fogassuk a masszához.


Egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, simítsuk bele, majd előmelegített sütőben, nagyjából 180°C-on fél óra alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát.

hirdetes


A máz hozzávalóit méz sűrűségűre kavarjuk, majd a már kihűlt tortára öntjük, bevonjuk vele. Díszítéséhez használhatunk marcipánrépát.


3.    Omlós citromos keksz


Hozzávalók (8 adag)


-    1 db tojás
-    20 dkg cukor
-    12 dkg vaj
-    fél kávéskanál vanília kivonat
-    1 citromból nyert citromhéj
-    fél citromból nyert citromlé
-    10 dkg porcukor
-    0,3 teáskanál sütőpor
-    28 dkg finomliszt
-    2 késhegynyi szódabikarbóna
-    1 csipet só

hirdetes


Egy keverőtálba a puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a fél citrom levét, annak lereszelt héját, a vaníliát, tojást. Keverjünk belőlük egy krémes masszát.


A lisztben keverjük el a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, s fokozatosan adjuk a masszához, úgy, hogy az puha, formázható tésztává váljon.


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.


Formázzunk a masszából dió nagyságú golyókat, hempergessük meg őket a porcukorban, s helyezzük őket a sütőpapírra. Nyomjuk meg tetejüket finoman, hogy kicsit laposabbak legyenek.


Nagyjából 10-12 perc alatt készre sülnek. Érdemes odafigyelni, ugyanis nem szükséges, hogy barnára süljenek – akkor ugyanis kiszárad a tészta, s kemény lesz. Amint egy kis színt kapott, valamint kemény a teteje – már készen vannak!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Mákos guba

Mákos guba: jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti és Lengyelországban is.... Tovább

Hűvösvölgy

Hűvösvölgy: Budapest egyik városrésze a II. kerületben, amely közkedvelt kirándulóhely,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!