hirdetes

3 kihagyhatatlan kilátó a Balaton körül: A legjobb helyek a táj megtekintéséhez

SzT

Bizonyára mindannyian éreztük már azt az izgalmas várakozást, amikor egy magaslatra érve tudjuk, hogy egy lenyűgöző panoráma tárul majd elénk. A Balaton körül ez az érzés csak fokozódik, hiszen a tó kékje és a környező táj szépsége mindig egyedi és felejthetetlen látványt kínál. Nos, három olyan kihagyhatatlan kilátóba kalauzolunk most el, ahol ez a csodálatos élmény garantáltan a tiéd lehet.

3 kihagyhatatlan kilátó a Balatonnál: Gyönyörű tájak, amelyek elvarázsolnak

1. A Festetics-kilátó


A Festetics kilátó Keszthely legszebb pontján, a Varsás-hegyen található. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Balaton nyugati öblére, Keszthely városára és a környező Keszthelyi-hegység erdős területeire. Bár a kilátó magassága csak 231 méter, a látvány lenyűgöző. A távolban látható a Balaton vize, valamint a Zala folyó hordaléka, mely különös árnyalatot kölcsönöz az öbölnek. A Pipa-hegy felett fehérlik a murvabánya a fenyvesekben, és a Keszthelyi-hegység meredek oldalai veszik körül a kilátót. Az erdőirtások és fakivágások sajnos jól láthatóak, de ez semmi módon nem rontja az itt kínálkozó látványt. Nyugaton, a Zalai-dombság hátai húzódnak, egészítve ki az elképesztő látványt. A Festetics kilátó ideális helyszín arra, hogy megcsodáljuk a Balaton és környékének természeti szépségeit, egy modern stílusban megépült kilátó tetejéről.


2. Somos-kilátó - Balatonberény


A Somos-kilátó Balatonberény dombjai fölé magasodik, és lélgezetelállító kilátást kínál a környező tájra. A Keszthelyi-hegység, a bazaltvulkánok és a Balaton-felvidék nyugati része egyaránt látható innen, miközben a kilátó alatt elterülő erdő és gyümölcsfa ligetes somogyi tanyavidék békés hangulatot kölcsönöz az egésznek. A kilátó 2021-ben épült, majd 2022 júniusában adták át, a Panoráma Étterem mellett található. Az építmény 15 méteres magasságával az egyik legmagasabb ponton áll, és az ide érkezőknek kiváló lehetőséget nyújt a Balaton nyugati medencéjének megcsodálására. A kilátó öt szinten rendelkezik teraszokkal, melyekről egyre magasabbról élvezhetjük a tájat. A somogyi szőlőhegyek, gyümölcsösök és a Balaton panorámája teszi felejthetetlenné ezt a helyet.

hirdetes

3. Somlyó-hegyi kilátó, Alsóörs


Alsóörs egyik kiemelkedő látnivalója a Somlyó-hegyen álló kilátó, melyet 2015-ben építettek a régi, idővel veszélyessé váló megfigyelőhely helyett. A Magyar János által tervezett 17,5 méter magas, hatszög alaprajzú szerkezet tökéletesen illeszkedik a tájba. A legfelső szintről csodálhatjuk a Balaton keleti medencéjét, az északi partot és a Bakony hegyeit. A kilátót Alsóörs közelében, a református templom vagy a temető közelében parkolva könnyen megközelíthetjük, s egy kellemes túrával elérhetjük az egész évben nyitva tartó építményt. Ráadásul a közelben van a Balaton legújabb és egyben legjobb hotele, amiről sokan azt mondjk, hogy olyan magas színvonalú, mintha nem is hazai lenne, hanem valami nagyon menő külföldi szálloda. Ez a Hotel Vinifera Wine & Spa*****, a legjobb hotel Balatonfüreden, ami Alsóörstől nem messze van.

hirdetes

Kirándulni a természetben mindig jó ötlet, de még jobb, ha a túrát egy kilátó meglátogatása teszi még emlékezetesebbé. A cikkben említett helyek biztosan az örök kedvenceink közé tartoznak majd, melyeket többszöri látogatás után is nehéz lesz megunni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A karikásostor

A karikásostor: Tradícionális magyar eszköz, mely az alföldi pásztorok és betyárok... Tovább

Telefonközpont

  Telefonközpont: Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, mely nélkül ma nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!