hirdetes

3 magyar filmtörténeti film, melyet legalább egyszer Neked is látnod kell!

TK

A magyar filmipar az elmúlt években ismét kezd egyre komolyabb filmekkel előrukkolni, gondoljunk csak a Martfűi rémre (2016. – Sopsits Árpád), vagy a Viszkisre (2017. – Antal Nimród), esetleg az Oscar díjakhoz kötött Mindenkire (2016. - Deák Kristóf), valamint a Saul fiára (2015. – Nemes Jeles László). 

3 magyar film, melyet Neked is ismerned kell

Ugyanakkor ahogy visszatekintünk a filmtörténetünkben, onnan is érdemes nem is egy alkotást kiemelni, mely nem csak szórakoztató, de filmtörténeti szempontból is komolyabb jelentőséggel bír. Mostani cikkemben ezek közül fogok Nektek bemutatni néhány darabot, melyet biztosan már mindenki látott legalább egyszer, amennyiben viszont mégsem, érdemes hozzáírnunk a „megnézendő filmjeink” közé. 


1.    Székely István - Hyppolit, a lakáj (1931.)


A Hyppolit, a lakáj 1931-ben bemutatott, fekete-fehér magyar filmvígjáték Székely István rendezésében. A film olyan nagy sztárokat vonultatott fel szereposztásában, mint Kabos Gyula, Jávor Pál, valamint Csortos Gyula. 


Történet szempontjából adott egy tehetős fuvarozási vállalkozó, Schneider Mátyás (Kabos Gyula), akinek felesége egy napon egy új lakájt fogad a házhoz, Hyppolit (Csortos Gyula) személyében. A lakáj a film előrehaladtával egy új rendet vezet be, ezeket igyekszik a családra erőltetni – mely a komikum alapját adja.

hirdetes

 
A film érdekessége, hogy ez volt a második hangosfilm Magyarországon, ami sikeres lett – nem is véletlen, hiszen a feldolgozott téma is ismerős volt már a nézőknek (városi újgazdagok kifigurázása), valamint mint már említettem a szereposztása is megfelelőnek bizonyult. A film emellett egyébként technikai szempontból is érdekes, bár a kivitelezése a hangosfilm vonal végett még színpadiasnak tűnhet. 


2.    Fábri Zoltán – Körhinta (1956.)

hirdetes


A Körhinta Fábri Zoltán sikeres filmje, melyben egy falusi Rómeó és Júlia történetet láthatunk, olyan személyekkel, mint Törőcsik Mari, Barsi Béla, illetve Soós Imre.


A történet tehát Mari (Törőcsik Mari) és Bíró Máté (Soós Imre) szerelmi filmdrámája. A bonyodalom abból alakul ki, hogy a lányt édesapja (Barsi Béla) a hozzá hasonlóan független gazdálkodó Farkas Sándorhoz (Szirted Ádám) szeretné hozzáadni – a fiatalok viszont megpróbálnak megküzdeni a „föld a földhöz házasodik” ősi szabályával, így megélve szerelmüket.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ljubljana

Ljubljana:1991. június 25. óta a Szlovén Köztársaság fővárosa, egyben az azonos nevű... Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Duna–Ipoly Nemzeti Park... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!