hirdetes

4Ft 40 fillér volt a minyon-most 300 millióból újul meg a Corvin

Bettina

A Corvinban minden szinten szinte minden! Csodáltuk, szerettük, elvesztettük, visszakapjuk! 300 millió forintból kezdik meg a felújítást! Újra lesz Corvin Áruház!

Corvin Áruház 300 milliót kapott

Hosszas idő után, de csak elkezdődött a Corvin Áruház hosszú ideje várt, 300 millió állami forintból való  felújítása. Különlegessége lesz, hogy a homlokzatot az eredeti állapotára állítják vissza, így Budapest visszakaphat egy klasszicizáló stílusú palotát a város egyik fő központjában. Részben legalábbis, sajnos a Blaha Lujza tér egyre kevésbé palota környéket képvisel...de nézzük, hogy mi mindent látott már a legendás Corvin Áruház.

corvin áruház

Talán nem túlzás, ha úgy fogalmazunk, hogy a régen legmenőbb áruház ma már szégyenteljes és rangon aluli állapotban van önmagához képest. Az egykor még virágzó Corvin, nem csak a vidékieket vonzotta ide, de a külföldieket is.

 1930-ban a Pesti Hírlap Képes Naptára így írt az áruházról:

„Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztette igazgatósága. Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött... Mert ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja, és igen szerencsés, mesteri kézzel.”

hirdetes

Nézd meg ezeket a képeket az 1970-es 1980-as évekből! 

Emlékeztek? Minden szinten szinte minden. Ki ne emlékezne a 80-as évek Romhányi József nevéhez köthető szlogenre, ami utalt a szocialista hiánygazdálkodásra, és utalt arra is, hogy bár a nyugat-európai áruházak magas színvonala és áruválasztéka továbbra is távol áll a miénktől, de azért nekünk is van minden ami kell...szinte minden. Azért a magunk megbízhatóan közepes, szocialista konfekció módján van itt minden: összehajtható nejlon esőkabát, ami elfér a táskában a hirtelen jövő záporra, dzsörzékosztüm és Tisza sportcipő is.

hirdetes

Hogy is felejthetnénk el a reklámot? A Corvinban minden szinten szinte minden!

De emlékeztek még a  mára már nem létező, ám korában kifejezett bájjal bíró, a Somogyi Béla utcáról nyíló áruházi büfére?  Ebben a büfében a pultok kicsit foltosak, kicsit morzsásak voltak, a kiszolgáló hölgy fehér köpenyben számolta ki a visszajárót, de ami igazán a lényeg, hogy: négy forint negyven fillér volt a puncsos minyon, a korabeli cukrászat egyik csúcsterméke. RÓZSASZÍN MINYONT VENNI ÉS A PULTNÁL ELFOGYASZTANI A NYOLCVANAS ÉVEK MÁSODIK FELÉBEN EGY FELEJTHETETLEN ÉLETÉRZÉS VOLT!

De a Corvin áruház nem csak a minyonról volt híres és az esőkabátokról. Emlékeztek arra, hogy aki vásárolni ment annak lépcsőzni kellett a szintek között? A Corvin Áruház volt az első olyan áruház, ahol mozgólépcső működött 1931-ben. 

Corvin áruház


Emlékszel a botrányra? Lapozz a következő oldalra, hogy elolvasd milyen botrány érte a Corvin Áruházat már a nyitás előtt és szavazz, hogy te vásároltál-e már a Corvin Áruházban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Fővárosi Nagycirkusz

Fővárosi Nagycirkusz: Budapest XIV. kerületében a Városligetben, a Széchenyi fürdővel... Tovább

Kékes

Kékes: A Kékes Magyarország legmagasabb hegyecsúcsa. Az Északi-középhegységben, a Mátrában... Tovább

Tovább a lexikonra