hirdetes

3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

Sz. F.

Íme valami, amit nem lát minden nap az ember: egy 3 000 éves erődítmény maradványaira bukkantak Törökország legnagyobb tavának fenekén. A búvárok egy rendkívül jó állapotban lévő várfalat találtak, amelyről azt feltételezik, hogy valaha az Urartu-civilizációhoz tartozhatott.

3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

A szakértők már egy évtizede tanulmányozták a Van-tó vizét, az elveszett erődítmény azonban mindeddig sikeresen bujkált előlük. A várat Tahsin Ceylan víz alatti fényképész és videográfus, Cumali Birol búvár és Mustafa Akkuş, a Van Yüzüncü Yıl Egyetem egyik hallgatója fedezték fel, akik immáron már tíz éve kutatták a Van-tavat, amelynek fenekén a helyi legendák szerint ősi romok találhatók. Mint kiderült, a legendák igazak voltak.

Habár a főnyeremény sokáig rejtve maradt előlük, az előző tíz év nem telt eseménymentesen a csapat számára. Merüléseik során küsz halakat, mikrobák által létrehozott vízi képződményeket, korallokat és még egy elsüllyedt orosz hajót is sikerült lencsevégre kapniuk. Végül aztán a kitartó munka meghozta gyümölcsét, a csapat jutalma pedig egy óriási felfedezés lett. Szerencséjükre a vár szerkezetét a tó lúgos vizének kiváló állapotban sikerült megőriznie.

hirdetes

Az építményt a szakértők az Urartu-civilizációhoz kapcsolják, mivel ez a civilizáció előszeretettel használta építkezési célokra a vár falát alkotó köveket. A kastély és sok környező falu illetve település természetesen még akkoriban épültek, amikor a vízszint sokkal alacsonyabb volt ezen a területen. A következő oldalon még több érdekesség és egy videó is vár! 

3000 éves kastélyt találtak a tó fenekén!

Tahsin Ceylan szerint „számos civilizáció és nép telepedett le a Van-tó környékén.”

„A tavat „felső tengernek” nevezték el, és úgy tartották, hogy rengeteg titokzatos dolgot rejt magában.
„Ebben a hitben reméljük, hogy feltárhatjuk a tó titkait.”

hirdetes
„Igazi csodának számít egy várat találni a víz alatt.

Urartu királysága egy ősi állam volt a Fekete-tengertől délkeletre, illetve a Kaszpi-tengertől délnyugatra fekvő hegyes vidéken. Az egykori birodalom területe ma Örményország, Kelet-Törökország és Északnyugat-Irán között oszlik szét. Az időszámításunk előtt XIII. századból fennmaradt asszír források szerint az urartu nép jelentős politikai hatalommal rendelkezett a Közel-Keleten, később pedig az örmények követték őket az i.e. VI. században.

Maga az urartu egy asszír név, az urartu nép pedig Biainili néven emlegette saját országát. Fővárosuk a mai Van-tó területén volt.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kabay János

Kabay János (1896-1936) magyar feltaláló, kutató vegyész. Életművének központi eleme a... Tovább

Márton nap

Márton nap - November 11.: Német nyelvterületről vált ismertté és ma már sok helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek