hirdetes

4 isteni kenyérben sült sonka recept, ahogy nagymamám készíti

TK
Sült sonka cipóban, ahogy nagyim készíti

3.    Kenyérben sült sonka, ahogy nagymamám készíti


Hozzávalók


-    1 kg főtt, kötözött sonka
-    2 burgonya
-    30 dkg liszt
-    2 dkg élesztő
-    1 – 2 dl tej
-    1 tojássárgája
-    1 tojássárgája külön a tetejére
-    3 evőkanál étolaj
-    só ízlés szerint


Ennek elkészítése is nagyon hasonló a másik két társához. Először felfuttatjuk az élesztőt 1 dl tejben, majd dolgozzuk össze a liszttel, áttört főtt burgonyával, valamint a tojássárgájával. Ízlés szerint sózzuk, majd adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy közepes keménységű tésztát kapjunk. Amint ez megtörtént, végül dagasszuk bele az olajat. Dagasszuk valamilyen langyos helyen tésztánkat kétszeresére.


Lisztezett alapon nyújtsuk ki nagyjából félujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra, s tegyük rá a füstölt, főtt, kötözőzsinegtől már megszabadított sonkát – göngyöljük rá a tésztát, úgy, hogy köröskörül fedje mindenhol a tésztaréteg. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával.

hirdetes


Előmelegített sütőben, nagyjából 180 fokon süssük aranybarnára. 


Csak hidegen szeleteljük. Fogyasszuk tormával, mustárral.


4.    Kenyérben sült csülök nagyim konyhájából


Hozzávalók


-    1 húsos füstölt csülök (nagyjából 1,5 kg-os)
-    60 dkg liszt
-    1 nagyobb vöröshagyma
-    4 dkg élesztő
-    10 dkg olvasztott vaj
-    2 tojás
-    1 kockacukor
-    4 – 5 gerezd fokhagyma
-    2 – 3 babérlevél
-    10 szem feketebors
-    só ízlés szerint


A kenéshez


-    1 tojássárgája
-    1 dl tejszín


Először a füstölt csülköt tegyük hideg vízbe, majd rakjuk fel főni lassú tűzön, félig lefedve. Főzzük puhára – tegyük vízébe a hagymát, fokhagymát, fekete borsot, illetve a babérleveleket. Amikor megpuhult, akkor hagyjuk saját levében kihűlni.

hirdetes


A cipóban sütéshez érdemes alaposan leitatni a sonka levét, ehhez időztessük papírtörlőn.


Szitáljuk át a lisztet, futtassuk fel az élesztőt (ehhez tegyük hozzá a kockacukrot). Keverjük össze az imént említett két dolgot még egy deci langyos vízzel, az olvasztott vajjal, a 2 egész tojással, illetve egy két csapott teáskanálnyi sóval. Dolgozzuk össze őket jól, majd letakarva kelesszük a duplájára tésztánkat.


Liszttel megszórt deszkán nyújtsuk ki, majd csomagoljuk bele a sonkát. Pihentessük ismét letakarva 30 percig, majd kenjük meg a tejszínnel elkevert tojással. 


200 fokon, előmelegített sütőben süssük nagyjából 40 perc alatt készre.

Neked hogy tetszettek receptjeink?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Karinthy-gyűrű

Karinthy-gyűrű: kitünetésfajta, melyet évente ítélnek oda az arra érdemes művészeknek. A... Tovább

Magyar szürke szarvasmarha

Magyar szürke szarvasmarha: Nemes magyar fajta. A magyar szürke szarvasmarha vagy magyar szürke... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia