hirdetes

Csoportos tesztekkel 4 nap alatt tesztelhető lenne a teljes magyar lakosság

VN

Mára már nem kérdés, hogy a tömeges teszteléssel nagyban csökkentető a koronavírus járvány terjedése, ennek ellenére mégsem tesztünk eleget. Sem mi, magyarok, sem más ország. Ennek az oka nagyon egyszerű: a tesztek drágák, és rendkívül időigényesek, ráadásul eredményük gyorsan el is évül. Egyszóval nincsen megfelelő kapacitás megfelelő mennyiségű koronavírus teszt elvégzésére. Magyar és külföldi szakemberek olyan folyamatot fejlesztettek ki, amivel jóval hatékonyabban, tehát olcsóbban és gyorsabban lehet tesztelni. Ennek eredménye, hogy a teljes magyar lakosságot, 2-4 nap alatt le lehetne tesztelni koronavírusra.

Hatékony csoportos koronavírus teszt

Csoportos mintákkal hatékonyan lehet tesztelni

Bármilyen furcsán is hangzik elsőre, a megoldás a csoportos tesztelésben van, amellyel pár nap alatt a teljes lakosságot tesztelni lehetne elméletben, ráadásul az egyébként több tízmilliárdos költséget is jóval lejjebb lehet tornázni. A módszer alapját a PCR-minták együttes elemzése adja, melynek lényege, hogy egyszerre nem egyetlen mintát elemeznek, hanem többet, akár 64 ember mintáját is össze lehet önteni. Ha csak egyetlen minta is tartalmazza a vírust az azonnal kiderül, persze azt ekkor még nem lehet tudni, hogy melyik minta a fertőzött. 

Mennyire hatékony ez a módszer?

Mégis mi értelme lenne egyszerre tesztelni az embereket, ha nem derül ki a teszt alapján, hogy melyik minta lett pozitív? Nagyon is sok értelme van, hiszen, ha az eredmény negatív, akkor egyszerre 64 minta eredménye negatív, ha pedig pozitív, akkor sem kell újra egyesével elvégezni a tesztet. A gyakorlatban legtöbbször a 2 hatványait alkalmazzák a mintavételezéshez, így pozitív teszt alapján egyszerűen csak elkezdik folyamatosan kettéosztani a csoportot, és csak azokat a csoportokat tesztelni újra, amelyik pozitív maradt. Célszerű olyan embereket egy csoportba osztani, akik egyébként is érintkeztek, családokat, lakóközösségeket, munkatársakat, akik esetében nem feltétlenül kell kideríteni, hogy ki a fertőzött, hiszen mindenképpen mindenkit 2 hetes karantén alá kell vonni. 

hirdetes

Tényleg ilyen egyszerű az egész?

Ha valóban ennyire egyszerű az egész, akkor miért nem csináljuk? Elméletileg a módszer kivitelezhető is lenne, mert nem csak a szükséges tudás, hanem a eszközök birtokában is vagyunk. Mégis van néhány eddig megoldatlannak látszó kérdés. Például, hogy hogyan lehet az elszigetelésben tartózkodó lakosságtól hatékonyan begyűjteni a mintákat, ezek a minták, hogy jutnak el a laborig, hogyan lehet folyamatosan működtetni az egész rendszert, és honnan lesz kellő munkaerő kapacitás, hiszen az egészségügyi dolgozók így is meglehetősen leterheltek. Valamint az is felvet néhány kérdést, hogy pozitív csoportos teszt esetében mi a következő lépés. Mindenesetre nem tűnik rossz ötletnek, bár eddigi tudomásaink szerint még csak az izraeli sajtóban terjed a megközelítés. A tanulmány egyébként teljes egészében itt olvasható el a módszerrel kapcsolatban.

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fodros tollú magyar lúd

Fodros tollú magyar lúd: Az országban igen tradícionális a lúdtartás már hosszú ideje. Ez... Tovább

Őrség

  Őrség: az Őrség Magyarország legnyugatibb vidéke. Nagyobb részt hozzánk, kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!