hirdetes

4 napból állhatna egy munkahét – emiatt lenne érdemes bevezetni

TK

Japánban elindítottak egy kezdeményezést, melyet a különböző vállalatok akár engedélyezhetnek is alkalmazottjaiknak. Te örülnél egy csupán négy napból álló munkahétnek?

Munka

Miért lenne érdemes a heti öt napot négyre csökkenteni munka szempontjából? A munkahelyen töltött idő redukálásának elsődleges célja, hogy képesek legyenek a szigetországban egyensúlyt teremteni a magánélet és a munka között.


A koronavírus-járvány hatására Japánban is kénytelenek voltak átszervezni a munkavállalással kapcsolatban néhány dolgot – ott is elsődlegesen a home office, a távmunka, valamint a rugalmas munkaidő élvezett előnyt. Ugyanakkor, amennyiben ezeket a járványhelyzettől függetlenül fenntartják, valamint négy napos munkahetekben gondolkodnak, a vállalatok képesek lehetnek megtartani a hozzáértő és szakmailag tapasztalt munkatársaikat, attól függetlenül, hogy azok személyes okokból kénytelenek lennének a távozást fontolgatni. Lehetőség nyílna arra, hogy akár beosztásuk mellett is komolyabban gondolkozzanak a családalapításon, illetve rokonaik gondozása kapcsán sem kellene aggódniuk.

hirdetes


Mindemellett a négy napos munkaidő abból a szempontból is kifizetődő lenne, hogy amennyiben az illetőnek szüksége van rá, mellékállást is könnyebben tudna vállalni.


Japán úgy gondolja, hogy plusz egy szabadnap képes lenne arra motiválni a lakosságot, hogy vásároljanak – ezzel is fellendítve a mostanában megtört gazdaságot. Arról nem is beszélve, hogy ha egy-egy hét csupán négy napos lenne, a fiataloknak is több ideje lenne az ismerkedésre, akár a házasságkötésre, illetve a családalapításra. Ez pedig elérhetné, csak az imént említett gazdasági fellendüléssel szemben maga a születési ráta is képes legyen kisebb mértékben megugrani – ez pedig lassítaná a társadalom elöregedését, valamint a népességfogyást.

hirdetes


Vannak, akik már kipróbálták 


Spanyolország az első európai országok közé tartozik, akik majd tesztelni fogják a négy munkanapos rendszert, egy kísérleti projekt keretein belül az érdeklődő vállalatok számára. 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Törley pezsgő

Törley pezsgő: Hungarikum. Hagyomány és minőség 1899-óta. Maga a márkanév tehát immáron... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld