hirdetes

4 társasjáték, amit ki kell próbálni

Puskás Rékka

A barátokkal való együtt játszás nagyjából a civilizációval egyidős. Nagyszüleink még karikát csapkodtak végig az utcán és torpedóztak, manapság viszont már rengeteg különböző fajta társasjáték létezik. Van köztük ügyességi, logikai, műveltségi, van, amelyik a memóriát dolgoztatja meg, és olyan is van, ahol a vak szerencse is komoly szerephez jut. Összegyűjtöttem négyet a legszórakoztatóbb játékok közül, amiket barátokkal lehet játszani!

Társasjátékozni mindig jó!

1.) iKNOW

Az iKNOW egy nemzetközi díjnyertes társasjáték, mely alapvetően egy kvízjáték. Itt azonban nem elég tudni minden jó választ, mert a többiek válaszait megtippelve is lehet pontot szerezni, így aztán ebben a játékban nem csak a lexikális tudást lehet letesztelni, hanem a taktikai készségeket is fejleszti. A kártyákon összesen 1600 kérdés szerepel és együttesen 4800 fogódzó a megfejtés kitalálása végett. Tehát: van egy kérdés (igencsak ritka, hogy már a kérdésből sikerüljön kitalálni a megoldást), például Melyik állatról van szó? Majd egy támpont, például Ez egy emlős állat. Ha valaki az első támpont után kitalálja a megoldást, az 3 pontot kap. Ha ennyi nem elég, jöhet a második fogódzó, például Az aranyiránytű c. filmben ezek az állatok harcosok voltak. Ha megvan a megfejtés, 2 pont, ha nincs, jöhet az utolsó segítség, például Az Északi-sark fehérbundás ragadozója. Amennyiben mindhárom segítő mondat felolvasásra került, a megfejtésért 1 pont jár. Vajon ki fog nyerni ebben az egyszerre izgalmas és tudattágító játékban, a két lábon járó lexikon, vagy a taktikus, aki inkább az ellenfél kiismerésére összpontosít?

hirdetes

2.) Scrabble

A Scrabble is egy olyan társas, ami nem csak szórakoztató, de az agytekervényeket is alaposan megdolgozza. A tartozékok: egy tábla, tartók a betűknek és egy vászonzacskó, abban vannak a betűk kis négyzet alakú zsetonokon. A játék elején mindenki húz ebből a zacskóból először egyet, annak az értéke dönti majd el, hogy ki kezd, aztán összesen hét darab betűt. A magyar Scrabble-ben 100 betűzseton, a gyakori betűkből több, a ritkákból kevesebb, DZ és DZS nincs (de lehet csinálni). Minél ritkább egy betű, annál több pontot ér, például a TY betű 10 pontot, míg az A, E, vagy a T csupán egyet.

hirdetes

A Scrabble táblán egyes mezők speciálisak, így a rájuk rakott szavak értéke megnő. A következő ilyen mezők vannak: középen a csillag, a legelső szót úgy kell lerakni, hogy valamilyen módon átmenjen a csillagon. Ezenkívül van kétszeres betűérték, melynek lényege, hogy amelyik betű erre a mezőre lett lerakva, annak megduplázódik az értéke, tehát a 2 pontot érő B 4 pontot fog érni. Jóval kevesebb, de háromszoros betűérték mezők is vannak, melyeknél ugyanúgy a rá rakott betű értéke nő meg, csak itt a háromszorosára. Ezeken felül van még olyan mező is, melyen kétszeres, vagy háromszoros (ebből van a legkevesebb, a legnehezebben elérhető helyeken) szóérték olvasható, ha sikerül ilyen mezőre pakolni, akkor először össze kell számolni a betűket – például a JÁTÉK szó esetében J=4, Á=1, T=1, É=3 és K=1, összesen 10 pont, de a kétszeres szóérték miatt ez a 10 pont 20 pontot ér, háromszoros szóérték esetén pedig 30 pontot. Valakinek írnia kell a pontokat, hogy a végén kiderüljön, ki nyert.

A játék során csak szótári alakban lehet szavakat lerakni, a tulajdonnevek, becenevek nem érvényesek. A játékosoknak mindig 7 betűje kell hogy legyen, ahányat lerak valaki, annyit kell húznia (ha egyszerre sikerül mind a hetet letenni, azért plusz pont jár). Ha elfogytak a szütyőből a betűk és már minden lekerült a táblára, amit le lehet rakni, a játékosnál maradt fel nem használt betűk értékét le kell vonni a pontszámból. Egyszerre izgalmas, szórakoztató és szókincsfejlesztő játék!

A következő oldalon további játékok várnak!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Toldi

Toldi: az egyik leghíresebb magyar mű, elbeszélő költeménye, mely ismertté tette alkotóját... Tovább

Gellért Fürdő

Gellért Fürdő: Budapest egyik leghíresebb fürdője. A Gellért gyógyfürdő Budapest egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar