hirdetes

Zöld felüdülés a betonrengetegben: 5 budapesti park, ahol magad mögött hagyhatod egy kicsit a várost

Rékka, ZH

Budapest, a magyar főváros, bizony Európa-szinten is nagyvárosnak számít. Ami azt jelenti, hogy rengeteg ember él itt, akik épületekben laknak és tömegközlekedéssel járnak más épületekbe dolgozni. A sok beton után néha jól esik egy kis pihenés, felüdülés egy igazán zöld környezetben – mutatok öt budapesti parkot, ami biztosítja ezt!

5 csodálatos budapesti park

Tabán

Budapest első kerületének egyik városrésze a Tabán, mely egykor önálló település volt, aztán előbb Buda, majd Budapest részévé vált. Kezdetben egy-két emeletes házak jellemezték, majd a huszadik század fordulójára megjelentek a szórakozóhelyek, vendéglők, borozók, így szép lassan átalakult a város romantikus negyedévé. Sajnos az 1930-as években lerombolták, a helyére álmodott tervek pedig a háború miatt kútba estek. Ezt követően évtizedekig elhanyagolt volt a terület, majd a ’60-as években parkosították, egy részét pedig beépítették. Ma egy igazi, gyönyörű zöld folt Budán, ahol bármikor jó eltölteni egy délutánt a barátokkal, játszani a kutyáddal, vagy csak pihenni a fűben.

Városliget

A Városliget nem csak a főváros második legnagyobb közparkja Zuglóban, de egyben egy komplett városrész is. Teljes területe 100 hektár. Ebből mintegy 81 hektár a tulajdonképpeni park, és abban kb. 6500 fa áll (legalábbis állt). Hozzá kapcsolódik, további 19 hektáron a Fővárosi Állat- és Növénykert, múzeumok, illetve a Vidámpark. A Városliget ideális helyszín a kikapcsolódásra, szabadtéri játékokra, vannak sportpályák és játszóterek, és persze a kutyások is előszeretettel látogatják.

hirdetes

Érdekel, milyen volt a Vidámpark régen? Akkor nézd meg az alábbi galériát!

Orczy-park (Orczy-kert)

hirdetes

Az Orczy-park, másnéven Orczy-kert a nyolcadik kerületben található, jelenleg foci-, futó- és kosárlabdapálya, szórakoztató helyiségek, sétautak és egy tó is van itt, sőt, a Bárka Színház is. Az 1960-as évek végén már csak 12 hektáros parkban ’92-ben történt egy tűzeset, a Ludovika lovardában megnyílt Alfa moziban, ami teljesen leégett. A felújítást követően az épület a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete lett. Napjainkra már egy igényesen felújított park várja az ideérkezőket, ahol jó érzés leülni egy padra, és élvezni a természet szépségét.

Vérmező

Vérmező egy közpark, mely ugyancsak Budapest első kerületében található, Krisztinavárosban. Krisztinavárosban. Itt történt Martinovics Ignác és társainak a lefejezése 1795. május 20-án, erről kapta a nevét. Ha erre jársz, érdemes megnézned a Mikó utcai játszótérnél Kiss István 1979-ben készített szoborkompozícióját, a Szitakötőket, vagy Szabó István 1967-ben alkotott Budai Önkéntes Ezred emlékművét. Ha pedig megéhezel, a park Déli pályaudvar felé eső részén találsz egy régi zöld vasúti kocsiból kialakított éttermet, a Vagon éttermet.

Városmajor

A Rózsadomb és a Kis-Sváb-hegy közötti területen mintegy 100 000 négyzetméteres kiterjedésű közpark terül el a Városmajor. 1920-ban az Ördög-árok befedésével és az ezt követő parkrekonstrukcióval újjáéledt a terület. Ebben az időszakban számos építmény elkészült, például az Árkay Aladár tervezte Városmajori Jézus Szíve plébániatemplom, a BSE sportcsarnok és teniszpályák, valamint a fogaskerekű vasút. A parkban található Hüvelyk Matyi szobra, egy első világháborús hegyivadász emlékmű, egy Beethoven szobor és Árkay Aladár emlékoszlopa. Nincs is jobb az ilyen nyári melegben, mint egy piknikkosárral a kézben, meg persze sok vízzel felszerelkezve kiülni egy fa árnyékába, és élvezni a nyarat!

Te is szereted az ilyen zöld területeket?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lóczy-barlang

Lóczy-barlang: A Lóczy-barlang  1882-ben kőfejtő munkások által felfedezett, közel 150 m... Tovább

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták: Az alábbi ősi magyar kutyafajták számítanak... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Történelem