hirdetes

Élményszerzés hazai vizeken – 5 hazai vízitúra, ami felejthetetlen emlék lesz!

ZH
Frissítve: 2024.04.07
Frissítette: ZH

Nyáron nincs is jobb, mint vízparton lenni, ami mindenkiben kellemes emlékeket idéz. Azonban ezek az élmények nem csak gyerekként, de felnőttként is felejthetetlenek, ideje hát a hazai vizeken új élményeket szerezni! Változatos, vadregényes folyók és tavak széles skálája vár itthon, mi pedig most mutatunk 5 vízitúrát! Ismerd meg a hazai vizek birodalmát és fedezd fel új szemszögből kedvenc helyeidet!

evezés Tisza-tó

5 vízitúra Magyarországon, maradj aktív a nyaraláson!


Az ország egyre több pontján találhatunk kiépített vízitúraútvonalakat és megállóhelyeket, ahol felszerelés, sőt akár hajó bérlésére is van lehetőségünk! Legyen szó egy pihenős, láblógatós nyaralásról, vagy egy aktív hétvégéről biciklizéssel és gyalogtúrával, érdemes a vízitúrák lehetőségéről is tájékozódni, hiszen biztosan felejthetetlen élmény lesz mindannyiótoknak!

Szerezz új élményeket és ismerd meg a víz birodalmát Magyarországon, fedezd fel kedvenc hazai tájaidat egy másik szemszögből is! Kapjátok fel a lapátot, mi mutatjuk a legjobb hazai vízitúraútvonalakat!

1.    Öreg-Túr vadregényes vízitúraútvonala

Magyarország egyik legkülönlegesebb hangulatú vízitúraterepe található Öreg-Túron, ahol vadregényes környezetben, végig burjánzó növények és fák között evezhetünk, sőt néha egy-két beborult fa is akadályt képez, amin át kell emelni a hajót. A Sonkád – Kölcse – Túristvándi útvonal besorolása könnyű, akár iskolás csoportok és családok számára is izgalmas kaland lehet, valamint kezdők is bátron vízre szállhatnak itt, hiszen a víz nagyon sekély ezen a szakaszon, szinte áll. A túrát kezdjétek Sonkádon, az első megálló pedig Kölcse, amely összesen 12 kilométer, és ha van még egy napotok, akkor érdemes a következő napon Kölcséről Túristvándig elevezni, amely további 14 kilométer. Az ügyesebb csoportok egy nap alatt is teljesíthetik a távot, körülbelül 8 kilométer.

2.    Bodrogzug tündérrózsái között

A Bodrog folyó hazánkba érkezve még további 51 kilométeren kanyarog ártéri erdők által kísérve Sárospatakot érintve, egészen Tokajig, ahol a Tiszába torkollik. A Bodrogi evezésre is érdemes két nap szánni, hiszen rengeteg látni valóval találkozhatunk közben. Sárospatakról indulva egy olyan vízitúraútvonalon indulhatunk el, amely rengeteg történelmi nevezetességet érint. Miután Sárospatak nevezetességeit körbejártátok, irány a hajó és evezzetek át Bodrogolaszira, amely egykori vallon falu, az ország egyik legrégebbi templomával. Innen pedig meg se álljatok Szegi városáig, amit úgy is emlegetnek, mint a „leg-ek” városa, hiszen itt található a leghosszabb Grand Tokaj Szegi pince 5,5 km, valamint az egyik legmélyebb, a Babits pince is. Érdemes a Szegi Vízibázison éjszakázni, amely egyben egy kialakított kemping is, főzési lehetőséggel és sátorhellyel. A Túra összesen 24, 6 km, amely körülbelül 6 óra, de a túra ezen fele könnyű besorolású.

hirdetes

A második napon Szegiről érdemes még Tokajig is leeveznünk, hiszen innen csodálatos ártereken vezet az út. A túra kiindulópontja a Szegi Vízibázis, innen a Bodrog árterén kell tovább evezni, ahol csodálatos madárfajokkal találkozhatunk menetközben. Érdemes egy megállót tenni Bodrogkisfaludon majd Bodrogkeresztúron, és 11,5 km és 4 óra múlva megérkeztek Tokajra. A túra ezen fele közepes besorolású, ide inkább már felkészültebben kell menni. 

3.    Fedezd fel evezve a Tisza-tavat

A tiszafüredi Albatrosz kikötőből indulva megismerkedhetsz a Tiszató csodálatos világával a Füredi-holtág felé. Magyarország legváltozatosabb vízitúraútvonalai közé tartozik az ezernyi nádassziget és holtágakon át vezető csatornák ökolabirintusa. A kikötőből a nádason átevezve egy kis átjáróhoz értek, majd egy zsilip következik, ahonnan a tízes öblítőcsatornára értek ki. Itt a fák összeborulnak a fejek felett, már olyan, mintha egy őserdőn keresztül eveznénk át. Az első megálló egy pihenésre és fürdőzésre is alkalmas hely, a Kisfüredi-fok. Innen a Füredi-csatornán vezet tovább a víziút egészen az Örvényi-morotváig, majd a Kormorán kikötő felé a gát mellett északi irányba visszaérhetsz Tiszafüredre. A táv teljes hossza 10,7 kilométer és közepes nehézségű, amire 5 órát kell körülbelül szánni.

hirdetes

4.    Kőrösok vidéke, az Alföld rejtett kincse

Ezt a vidéket vízből született tájnak is nevezik, hiszen a hajdan zabolátlanul vízjárta táj ma is rengeteg romantikus, kanyargó folyókkal holtágakkal és behálózó csatornarendszerekkel rendelkezik. Egészen a Tiszáig kalandozhatunk az Erdélyi-középhegységből eredő Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős-, és Hármas-Köröst követve.

A Körösök koronaékszerének is emlegetett vízitúra a Sarkad-Kopolyától indul, ahol a folyó egy 180 fokos fordulatot tesz. Az első megálló Gyula-Városerdő üdülőkörzete, majd egy strandolás után irány Szanazug, ahol rengeteg étterem vár a kikötőben. Ez a vonal egy könnyű 5 órás evezés, 12 km hosszan. 

5.    Szigetköz ezerarca

A Duna ezer ágra szakad a Szigetközben, ahol keskeny, vadregényes folyóágrendszerben számos csodával találkozhatunk. Természetesen itt több túraútvonalon is elindulhatunk, de ha egyet ki kellene emelni, akkor a Dunakiliti evezős körtúrát ajánlanánk. Ez a túra sok különlegességet tartogat a vízen közlekedők számára. A túra érintetlen szépségű mellékágakon és csendes csatornákon vezet. A Túra útvonala a következő: Vadvíz Kemping – Szigeti-Duna-ág – Szigetelő-ág – Görgetegi-bukó – Vadvíz kemping.  A táv összesen 10,5 km és körülbelül 2-4 óra. Mivel a túrát időnként gyors, zátonyokkal tarkított szakaszok színesítenek, jó ha van egy rutinos a hajóban!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Floppy lemez

Floppy lemez: a mai gyerekek már nem tudják, hogy mi ez. Úgy néznek rá, mint egy VHS... Tovább

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: A magyarság lovas nemzet: lovas népként érkeztünk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Sport Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!