hirdetes

5 hiba, amit könnyen elkövethetsz palacsintasütéskor

TK
Isteni palacsinta

Sütés pihentetés nélkül


Az alapvető hibák közé tartozik, hogy ahogyan elkészül tésztánk már azt öntjük is a palacsintasütőbe. Érdemes ugyanakkor félretenni ezt a sietséget, ugyanis amennyiben hagyjuk palacsintamasszánkat állni minimum 20 percig – de egyébként, amennyiben időt szánunk rá, akkor ez az időintervallum legyen inkább 35 – 40 perc, még a keverés után. 


Ez miért fontos? Ebben a pihentetésre szánt időben a lisztben található glutén képes lesz fellazulni, illetve a keményítőrészecskék is megduzzadnak. Ezek segíteni fognak majd a pillekönnyű palacsinta elkészítésében.


Nem megfelelő hőmérsékleten való sütés


Egyáltalán nem mindegy milyen hőmérsékleten sütjük ki palacsintáinkat. Amennyiben a láng túl nagy, akkor a palacsinta széle rendkívül könnyen képes lesz majd megégni, a közepe viszont ezzel szemben nyúlós, nyers maradhat. 

hirdetes


A másik véglet, ha túlságosan alacsony lángon sütjük ki palacsintánkat, akkor nagyon hamar ki fog hűlni ételünk, még az összes darab kisülése előtt.


Egy londoni szakács azt tanácsolja erre a problémára, hogy soha ne álljunk neki úgy a sütésnek, hogy serpenyőnk hideg. Igyekezzünk közepes lángon, nagyjából 3 perc alatt előmelegíteni serpenyőnket, még mielőtt az első adag nyers tésztát belemernénk.


A palacsinta megfordítása


Több kutatás után a Birminghami Egyetem fizikaoktatója, Dr. Garry Tungate arra jutott, hogy egy átlagos, nagyjából 50 grammos palacsintát egy helyes, ennek megfelelő csuklómozdulattal lehet megfordítani a legjobban. Abban az esetben, ha nem csuklóból döntjük meg a serpenyőt, akkor a palacsinta könnyedén képes lehet belőle kicsúszni.

hirdetes


Ezzel szemben, ha direkt végezzük el palacsintánk megfordítását, akkor a mozdulattól könnyen kialakulhat rajta egy vákuum, ami miatt leragadhat. Érdemes elkerülnöd az egynél több fordítást, ugyanis az túlforgatást eredményezhet, ami szintén rontani fogja a végeredmény minőségét.


Ezzel szemben egy londoni étterem szakácsa azt mondja, hogy addig érdemes várnunk sütés közben, ameddig a készülő palacsinta teteje nem lesz buborékos, s ekkor egy spatula segítségével végezzük el megfordítását, minél gyorsabban, így átsütve mindkét oldalát.
 

Te szereted a palacsintát?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Radnóti Miklós

Radnóti Miklós: Radnóti Miklós magyar költő, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője,... Tovább

Romkocsma

Romkocsma: igazi hungarikum, melyért rengeteg turista rajong. A 2000-es évek elején kezdődött... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!