hirdetes

5 kert Budapesten, ahol megpihenhetsz egy percre

Rékka

Mi jut eszedbe Budapestről? Az állandó forgatag, a buszok, trolik és villamosok sosem szűnő zaja, a nyüzsgés, ami napszaktól függetlenül jellemzi a várost. Azonban akadnak titkos kis kertek, helyek, melyek a nyugalom szigetei a nagyvárosi áradatban, ahol megpihenhetsz egy kicsit a nagy rohanásban. Íme öt csodálatos budapesti kert!

5 kert Budapesten, ahol megpihenhetsz egy percre

Károlyi-kert

A Károlyi-kert Budapest belvárosában található, az egyik legrégebbi részen. Ez a tudatosan létrehozott kert Werlein István tulajdona volt a mellette 1696-ban emelt barokk palotával együtt, majd 1768-ban a Károlyi-család tulajdonába került. A XX. században kis híján megszüntették, a Károlyiak ugyanis nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és eladták a palotát a kerttel együtt, hogy új építésű ingatlanokat húzzanak fel a telekre. Ezen a ponton az állam közbelépett, 1929-ben megvásárolták a birtokot, és 1932-ben közkertté nyilvánították.

Hunyadi tér

1890-ben Budapest főváros tanácsa Czigler Györgyöt kérte fel, hogy jelölje ki a város azon részeit, amelyek a leginkább ideális lehetnek vásárcsarnokok építéséhez. 1897 és 1903 között aztán sorra nyíltak ezek az épületek, a Batthyányi-téren, a Hold utcában, a Hunyadi-téren, Klauzál-téren, a Rákóczi-téren és a Vámház-körúton ma is vásárcsarnokokba botlunk. 2012-ben aztán sor került a Hunyadi tér rendezésére, így ma már zenepavilon, játszótér, szökőkút fogadja az erre járókat – igazi közösségi hely lett!

hirdetes

Mechwart-liget

A legtöbb budapesti, vagy a fővárosban ismerősen közlekedő ismeri a 4-6-os villamos Mechwart-liget nevű megállóját. Ez azon kevés megállónevek egyike, mely mögött valóban egy csodálatos liget lapul. 2013-ban az ország legszebb főterévé választották, és nem véletlenül: a teraszos kialakítású tér mindenki számára lenyűgöző. A szépsége mellett ingyenes wifi, két játszótér és egy gyönyörű szökőkút is csalogatóan hat az emberekre.

Donáti utca

Na jó, ez nem annyira kert, inkább amolyan pihenőhely, amit a Várban, a Donáti utca és a Toldy utca sarkán alakítottak ki. Tökéletes helyszín egy nyugodt ebédhez, egy kis olvasáshoz, a fák alatt a felújított padokon ülve igazán ki lehet élvezni a Várnegyed hangulatát. A közelben egy játszóteret is találni, bár ott már nem annyira a csendesnyugalom uralkodik.

hirdetes

Múzeumkert

A Nemzeti Múzeum a Múzeumkörúton található hatalmas, impozáns épület. Parkja, a Múzeumkert egy hatalmas liget óriás fákkal, titkos zugokkal és padokkal, amelyek tökéletes helyet biztosítanak a tanuláshoz, ebédhez, egy kis pihenés, olvasáshoz, de arra is tökéletesek, hogy átbeszélgessetek egy délután a barátaitokkal. A park már az 1860-as évek óta létezik, nem régiben pedig „felújították”, így most még csodálatosabb, mint volt!

Az alábbi galériát megnézve pedig azt is megtudhatod, annak idején hogyan festettek ezek a helyek!

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pákozdi csata

Pákozdi csata: Az 1848-49 es Szabadságharc egyik jelentős ütközete volt. Az egyik oldalon a... Tovább

Kendermagos magyar tyúk

Kendermagos magyar tyúk: Tenyésztése az 1890-es évek elején kezdődött Szolnokon, próba... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Történelem